De Zeven Zeeën

7Zeeën | Zoete Wraak en Driewerf Kut

Wanneer Daniël Boissevain van Gooische Vrouwen vol passie vertelt over een piratenschip dat hen nadert, waan ik me weer op dat grasland in Zuid-Afrika, waar hij in één van de laatste afleveringen van Wie is de mol? vol enthousiasme zijn medekandidaten uit het veld schoot vanuit een helikopter. Als een jongen in een snoepwinkel zo blij is Daniël om in dit piratenavontuur te stappen, maar hij is niet de enige: ook Niels Gomperts van Penoza loopt iets te hard van stapel en gaat als – om in de woorden van Moltalk-presentator Patrick Martens te spreken – als een jonge hond over het dek. Waar heb je het allemaal over? De eerste aflevering van De Zeven Zeeën natuurlijk, het nieuwe spelprogramma van BNN!

Als je graag kijkt naar Wie is de mol? of Expeditie Robinson, zou je De Zeven Zeeën zou maar eens een leuk programma kunnen vinden. Kijk je beide programma’s? Dan is er geen twijfel mogelijk: elke maandagavond om half negen kijk je naar De Zeven Zeeën. In deze serie, gepresenteerd door Floortje Dessing van 3 op Reis, gaan tien kandidaten het schip in voor een beter bewustzijn over de staat waarin de wereldzeeën verkeren en à la Robinson worden de kandidaten op gedropt. Niet op een eiland, maar op een schip ergens op de Middellandse Zee. Stylist Bastiaan van Schaik belandt nog bijna tussen schip en schip in een sandwich, maar kan ternauwernood een zeemansgraf voorkomen. En horloges? Die hebben we niet nodig.

De opdracht

Het uiteindelijke doel van het programma is om een soort van Greenpeace-activist te worden: een ambitie die voor van Goede Tijden wel is weggelegd en cabaretière Dian Liesker was zelfs al fan van Greenpeace voordat ze fan van Madonna of Michael Jackson werd. Al die milieu-ambities ten spijt, moeten de kandidaten eerst hun zeemanskunsten laten zien in de eerste opdracht: ze hebben twee uur de tijd om de haven van Portovenere in Italië te bereiken en dat is ongeveer twee keer zo langs als een ervaren zeilman erover zou doen. Patrick is niet zo’n stoer zeeman, Dian kan niet kaartlezen en verdwaalt nog in haar eigen badkamer en de rest is wel enthousiast, maar kan er eigenlijk ook niks van.

7Z1

Gelukkig verkeren de kandidaten in goed gezelschap: de kapitein en zijn vrouw staan de kandidaten bij. Of eigenlijk: ze hebben hun schip met de naam Rhea afgestaan op voorwaarde dat ze een oogje in het zeil mogen houden om te voorkomen dat de boel op de klippen loopt. Met enige hulp van kapitein en vrouw en ondanks de stuurkunsten van Pepijn Lanen van De Jeugd van Tegenwoordig, bereiken de kandidaten binnen de tijd het Italiaanse vasteland. Daarmee hebben ze €0,- voor de pot verdiend, maar wel een vlag waarvan het nut later nog wel zal blijken.

Tijd voor de test het logboek

Elke aflevering vullen de kandidaten een logboek in met vragen over hun medekandidaten, maar ook over de toestand van de zeeën. De kandidaten wordt gevraagd wie de gangmaker van de groep is, hoeveel oceanen de wereld telt, wie het minste bijdraagt en of er in de Noordzee een reservaat is aangelegd.

De drie winnaars worden in de stijl van Weerwolven van Wakkerdam aangewezen door gelegenheidsclown Floortje. Het zijn Lisa Smit, snowboardster Nicolien Sauerbreij en Patrick die de test het beste gemaakt hebben en mogen meedingen naar immuniteit – hetzij zonder de zo begeerde immuniteitsketting – in de driestrijd. Ze mogen daarvoor ieder twee adjudanten aanwijzen. Één iemand wordt niet gekozen: Bastiaan. Net als bij gym is het altijd de fysiek minst bedeelde die het laatste overblijft… Niet zo gek als je je bedenkt dat diva Bastiaan de avond daarvoor niet eens met de loopplank zonder reling van het schip af durfde te gaan!

De driestrijd

Op speedbootjes mogen de drie teams plastic flessenballen gooien in blikvangers, maar worden daardoor gehinderd door drie kandidaten aan de kant die hen nat spuiten met brandslangen. Het is echter Bastiaan die de grootste klappen uitdeelt: hij mag het zijn medekandidaten betaald zetten met een brandslang met de kracht van een waterkanon. Zijn wraak was meer dan zoet, zijn krankzinnige lach was tot in Portovenere te horen en Pepijns hersenen werden meermaals gereset.

7Z2

Nicolien slalomt als een Olympisch kampioene betaamt over de wateren, het team van Patrick bakt er niet zo veel van en het is Lisa die er met de immuniteit vandoor gaat, ook al was het Niels die al het werk had gedaan. Hoewel bij aanvang Niels nog had gezegd dat hij het haar wel gunde omdat ze goede vrienden zijn, voelde het na afloop toch wat wrang dat kat-uit-de-boom-kijk-Lisa immuniteit kreeg. Alsof je een zuurverdiende joker moet weggeven…

Executie

Niet getreurd: de kandidaten mogen één voor één kiezen wie ze meenemen op het schip. Lisa beloont Niels door hem te kiezen, Niels kiest Daniel, Daniel Pepijn, Pepijn Patrick en pas na Patrick wordt de eerste dame gekozen: Toprak. Na wat helse twijfelmomenten à la Vader Abraham bij het Songfestival (“Ik kan het niet aan!”), kiest Toprak voor zangeres zonder faam Anna Speller, die verrassend genoeg voor diva Bastiaan kiest en daarmee de wetten van de gymles breekt: de twee sportiefste vrouwen, Dian en Nicolien, blijven als laatste over en één van hen zal het spel moeten verlaten.

Dit alles lijkt een wat vreemde manier van stemmen, maar is een eilandraad nu echt zoveel eerlijker? En heeft de eerste afvaller bij Wie is de mol? ooit het gevoel gehad dat hij “terecht” naar huis moest? Nicolien mag in ieder geval als laatste aan boord en Dian moet achterblijven op het Italiaanse vasteland terwijl de rest, verwonderd over hóe bruut en holy shitterig deze executie was, aan boord van de Rhea gaat. Dian is ontroostbaar en met driewerf kut is het ook gelijk duidelijk dat dit een programma van BNN is.

7Z4

Volgende week

Volgende week zien we waarschijnlijk Niels’ angst werkelijkheid worden. Die samenzweringen en complotjes gaan er heus nog wel komen: dat is namelijk altijd zo als er immuniteit te halen valt, of het nu op een eiland is of een schip. En hier en daar een bondje valt met twee oud-Molkandidaten ook niet uit te sluiten, want Patrick heeft het alsmaar over dat mensen hem misschien wel zitten te fucken… Zou er dan toch een mol zijn?

Tot volgende week!

Leuke recensie? Vergeet niet te liken en te delen!

Bron:
De Zeven Zeeën, BNN. Aflevering 1.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s