Wie is de mol? 2015

WIDM | Wie is de mol?

Aflevering 10: de finale

Heeft het zin om de finale-aflevering samen te vatten in 290 woorden? Nee. Waar was die zogenaamde logica eigenlijk goed voor? Aflevering 1 in 200 woorden, aflevering 2 in 210, aflevering 3 in 220 enzovoorts… Het is het schoolvoorbeeld van een typische nepaanwijzing van Wie is de mol?. Je dénkt dat je iets op het spoor bent gekomen, een geheime aanwijzing, en vol spanning wacht je de finale-aflevering af om van Art te horen dat je het goed had. Heel vaak blijft dat moment uit en blijk je sowieso een stuk of wat andere geheime aanwijzingen compleet gemist te hebben.

Pas in de winkelstraat in Kandy viel mij op dat er vaak bloemen in beeld waren: dan hebben we het over aflevering 8 en dat leidde me naar Margriet, én verder: naar Marlijn. Bloemen, geen vissen! Had ik nou maar die vis niet zien hangen in die villa op dat eiland waar die bruiloftsreceptie gehouden werd in aflevering 4… Een foto van een margriet hing daar immers niet, wel stond er, op een meter afstand van de kandidaten notabene, een fotolijstje met een foto van Margriet.

ONSCHULDIG

Onschuldig was het toverwoord dit seizoen: immers staat de bloem margriet symbool voor onschuld. Echt onschuldig was Margriet niet met haar plannen om voor de laagste pot ooit te gaan. De boeddha die in beeld kwam tijdens de test in aflevering 1, vormt met zijn vingers een 0. Dit is weer zo’n typische “met de kennis van nu”-aanwijzing: hoe kon de regie nu al in aflevering 1 weten dat er zo vaak 0 euro verdiend zou worden?

MOL10

€0,-

Het woord “onschuldig” was niet alleen te vormen met de ontbrekende cijfers bij de touwenopdracht op het strand in aflevering 7, maar ook aan de hand van de tweets die de Mol elke week tweette:

1 Op het station van Colombo kwam er geen geld in de pot
2 In de National Gallery zag ik de winst verdampen
3 Als Mol zie je maar wat graag een envelop met inhoud over het hoofd.
4 inschatten is niet het sterkste punt van deze groep, nul euro in de pot
5 Huichelen in een tempel. Je moet het maar durven. Resultaat: de pot blijft laag
6 De pecunia vliegt de pot uit
7 De Tamils hebben hun Mol gekozen. Is dat goed of slecht voor de pot?
8 Theevelden, een winkelstraat en een verlaten fabriek. Ondanks een beetje winst een historisch lage pot
9 Nog 1 week in spanning. Wie ben ik? Volgende week LIVE de ontknoping
10 Ontknoping!

Als je deze hint bij aflevering 6 op het spoor was, had je al kunnen weten wie de mol was: hoeveel worden zijn er die beginne met “onschu”? Rik was Margriet al veel eerder op het spoor en verdacht haar al vanaf de opdracht in het politiebureau in aflevering 1. Natuurlijk verdacht in het begin ook nog andere kandidaten, maar Margriet hield hij vanaf dat moment scherp in het vizier.

In aflevering 2 zit hij, bewust of onbewust, dan ook zowel in de tuktuk op weg naar de bioscoop als bij het vervoeren van de marktwaar, bij Margriet in het team. De enige andere keer dat hij samen met Margriet in een duo of trio vormde, was bij het pakketjes bezorgen door “Nederland” in aflevering 5. Het bondgenootschap met verliezer Marlijn is hem dan ook goed van pas gekomen.

De verliezer: Marlijn Weerdenburg

Op elke afvaller van afgelopen week hebben we inmiddels teruggeblikt, behalve op de finalisten. De Mol en de winnaar is al zoveel faam toegekomen, dat we vandaag net zo goed alleen de afvaller, of eigenlijk de verliezer, beter te leren kennen.

Je zou Marlijn kunnen kennen als actrice in de serie Danni Lowinski op SBS6. Zelf profileert ze zich liever als zangeres en dat hebben we ook in Wie is de mol? gemerkt: ze zong voor de tamilbevolking bij de Molverkiezing in aflevering 7 en in de finale-opdracht moest ze ons nog even laten weten dat je “als zangeres” wat dovig wordt met de jaren. Marlijn vormt samen met Helge Sikker het duo Miss Molly & Me, dat in 2011 een debuutalbum uitbracht.

Vier jaar geleden zagen we haar nog een aflevering van De Wereld Draait Door. Marlijn, net afgestudeerd van de Kleinkunstacademie, brengt samen met Helge Sikker een kerstsingle ten gehore. Beau grapt nog dat hij wel begrijpt dat ze voor zo’n “kneuterig” nummer voor Marlijn kozen, maar die kneuterige zangeres is nu lang zo kneuterig niet meer. Samen met Helge vormde ze Miss Molly & Me, bracht in 2011 een debuutalbum uit en timmert sindsdien behoorlijk aan de weg.  Voor je het weet is ze net zo’n gevestigde naam in Bekend Nederland als Rik van de Westelaken…

Molboekje: het verdenkschema

Wat betreft aflevering 10 staat er niet zo veel bijzonders in mijn molboekje, behalve dat ik dacht dat Ajouad dikker was geworden, dat Margriet de regisseur een vreselijke man vond en dat de geheime aanwijzingen zoals gewoonlijk weer van het ondoenlijke soort zijn. Daarom als afsluiting van deze WIDM-terugblik het verdenkschema. Wie verdacht wie, wie verdacht wie niet en wie verdacht Margriet?

SAMSUNG CAMERA PICTURES

En… Niets is wat het lijkt, dus klik om de bladzijden te vergroten? Volgend jaar weer!

Bronnen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s