Pròxima Estació

Pròxima Estació: Torras i Bages

SAMSUNG CAMERA PICTURES

We vervolgen de tocht langs de metrostations van Barcelona naar Torras i Bages en slaan daarmee Sant Andreu over. Alleen bij de heiligen die specifiek van belang waren voor Barcelona, zullen we stilstaan: Santa Eulàlia was daar zeker één van. De persoon die we vandaag bespreken zou het daar zeker niet mee eens geweest zijn: bisschop Josep Torras i Bages had het christendom als onderdeel van de Catalaanse identiteit hoog in het vaandel staan.

Torras i Bages is echter lang niet zo’n bekende naam als Urquinaona dat bijvoorbeeld wel is. Dat is niet zo zeer te wijten aan zijn staat van dienst, maar  eerder aan de uithoek van Barcelona waarin het metrostation Torras i Bages zich bevindt. Wat betreft zijn staat van dienst kan Josep Torras i Bages zich meten aan tijdgenoten als Urquinaona, Verdaguer en Maragall.

Josep Torras i Bages | Kathedraal van Vic
Josep Torras i Bages | Kathedraal van Vic

Josep Torras i Bages werd geboren in Vilafranca del Penedès in september 1846 en overleed in Vic in 1916. In 1859 kwam hij naar Barcelona om geesteswetenschappen te gaan studeren: hij volgde lessen in rechten, filosofie, retorica en Grieks en studeerde af met zijn werk “Dios y el alma humana” (“God en de menselijke ziel”). Het zou het eerste werk zijn in een rij van prestigieuze werken die hun invloed zouden laten gelden op christelijk Catalonië en waardoor hij te boek zou komen te staan als belangrijk Catalaans denker.

In 1888 verscheen zijn “El clero en la vida social moderna” (“De klerk in een modern sociaal leven”), dat stond voor een Kerk die zich zou moeten aanpassen aan de hedendaagse werkelijkheid. Torras i Bages was behalve een religieus man, ook een catalanist. In 1892 publiceerde hij zijn belangrijkste werk, “La tradició catalana” (“De Catalaanse traditie”), over de christelijke grondbeginselen van het catalanisme. De leuze van het boek luidde “Catalunya serà cristiana o no serà”, wat zoveel betekent als dat een Catalonië zonder christendom onbestaanbaar zou zijn. Deze leuze vond zoveel aanhang bij de conservatieve catalanisten dat de zin in 1893 zelfs opgetekend werd op de façade van het Montserrat-klooster.

TiB2

In 1899 werd Josep Torras i Bages benoemd tot bisschop van Vic, maar hij bekleedde ook tal van andere posities. Eerder was hij in Vic al diaken en tegelijktijdig ook priester in Girona. Vanwege zijn invloedrijke gedachtegoed over christelijk Catalonië, werd hij gevraagd voor de commissie die verantwoordelijk was voor het optekenen van de Bases de Manresa, de grondbeginselen van de conservatieve Catalanistische Unie, waarvan Lluis Domènech i Montaner destijds de voorzitter was.

http://www.elpunt.cat

Behalve dat Josep Torras i Bages zelf veel schreef over het christendom en het catalanisme en hun onderlinge verbintenis, spoorde hij ook tijdgenoten aan dat te doen. Daarmee was hij een belangrijke persoon voor de Renaixença, de heropleving van de Catalaanse identiteit in de tweede helft van de negentiende eeuw. Onder anderen de schrijvers Verdaguer en Maragall maakten ook deel uit van deze beweging: zodra we lijn 4 aandoen, zullen we uitgebreider te spreken komen over deze Renaixença en hoe belangrijk die geweest is voor het hedendaagse Catalonië.

Vond je dit een leuk artikel? Vergeet niet te liken en te delen!

Bronnen:

Advertenties

2 gedachten over “Pròxima Estació: Torras i Bages”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s