Tussendoor

Déjà vu: Studeren in Sevilla?

Goede berichten uit het zuiden van Spanje. In de eerste week van maart had ik me ingeschreven voor de master Onderwijs van het Spaans als Vreemde Taal en van andere Moderne Talen aan de Universiteit van Sevilla. Binnen een week moet ik mijn inschrijving definitief maken: inschrijven voor vakken, het collegegeld (deels) betalen en dergelijke. En dat terwijl het collegejaar pas eind oktober begint.

Try once more, like you did before

Vorig jaar had ik me ook ingeschreven voor precies dezelfde master, maar toen bleken mijn aangeleverde documenten niet op orde: die waren in het Engels, maar die hadden naar het Spaans vertaald moeten zijn. “Zo gezegd, zo gedaan”: voor ruim driehonderd euro liet ik mijn diploma vertalen door een beëdigd vertaalster. Onder normale omstandigheden zou ik dat bedrag van de zotten gevonden hebben, maar aangezien ik zelf ook een vertaler in spe was, kon ik moeilijk klagen. Ik vond het destijds vooral vreemd dat, ondanks de Europese standaardiseringsdrift, diploma’s in het Engels niet geaccepteerd worden.

universiteitsevilla1

In de tweede ronde, waarvan de uitslag begin september bekend werd, werd ik opnieuw afgewezen. Uiteindelijk werd ik in de derde ronde, eind september, alsnog toegelaten. Ik had een kleine maand om alle zaken om naar Sevilla op orde te brengen. Het collegegeld bleek echter twee keer zo hoog dan ik dacht (2100 euro in plaats van 1100) en toen ik mijn vakken ging invullen, bleek heel veel van de vakken die ik wilde doen, allemaal in het eerste semester plaats te vinden.

Precies op de dag dat ik de inschrijving moest regelen, kwam er een, naar toen nog leek, serieus aanbod van een bedrijf in Barcelona. Ik woog mijn kansen af en overmand door twijfels en een sterk geloof in het lot en dat toeval niet bestaat, besloot ik voor de baan te gaan. Ik zou me immers altijd volgend jaar opnieuw kunnen inschrijven aan de Universiteit van Sevilla. De baan liep op niets uit en zie hier: ik heb me opnieuw ingeschreven, en ik ben opnieuw toegelaten. En dit keer wel in één keer.

Toeval bestaat niet

Het toeval wil dat vandaag, vrijdag 20 maart, de dag waarop de inschrijving start, opnieuw een aanbod kwam van een bedrijf waar ik nog nooit gehoord had. Het is een bedrijf dat zich bezighoudt met zoekmachines en ze zijn op zoek naar een taalkundige met grondige kennis van het Spaans en/of Engels en het Nederlands. Via LinkedIn kreeg ik een berichtje dat ze mijn profiel interessant vonden.

sevilla2

Uiteraard heb ik alles behalve zin om weer op het verkeerde paard te wedden en dus heb ik geantwoord dat als ze serieuze plannen hebben, we die plannen binnen een week moeten beklinken. Op 27 maart sluit namelijk de inschrijving van de Universiteit van Sevilla en dit keer heb ik niet de mogelijkheid om het volgend jaar opnieuw te proberen: het Spaans onderwijsstelsel wordt hervormd en vanaf 2016 hebben masters een verplichte duur van twee jaar. Mocht ik dan nog in Spanje willen studeren, zou het me twee keer zoveel geld gaan kosten.

En nu?

Opnieuw sta ik één van de lastige keuzes in m’n leven, maar omdat ik nu een half jaar voorbereidingstijd heb in plaats van een maand, neig ik er sterk naar om in oktober aan de Universiteit van Sevilla te beginnen. Het is een flinke kostenpost, maar anderzijds is studeren in Spanje een wens die ik al drie jaar koester en nooit weg is gegaan. En als ik het nog wil, is dit jaar mijn laatste kans.

De komende maand zal ik me hard moeten gaan maken om in ieder geval mijn scriptie van de master Vertalen aan de Universiteit Utrecht af te maken. Op dit moment sta ik niet ingeschreven, maar het plan is me voor komend jaar weer in te schrijven, de scriptie in september in te leveren en me weer uit te schrijven zodra die nagekeken is. Dat is min of meer het plan wat ik een jaar geleden ook had, maar daar kwam toen weinig van terecht. Het verschil is dat ik toen nog niet wist dat ik in oktober zou kunnen beginnen aan de Universiteit van Sevilla. Voor mijn motivatie is dat een wéreld van verschil.

sevilla3

Het alternatief is overigens een onderwijsmaster volgen in Nederland. Dat is half zo leuk, leer ik nog niet de helft van wat er in Spanje te leren valt en kost wat de opleiding betreft slechts 150 euro meer. Ik zou wel gek zijn, toch?

Wat zou jij doen? Laat een reactie achter onderaan deze blogpost!

Afbeeldingen:

Advertenties

5 gedachten over “Déjà vu: Studeren in Sevilla?”

  1. Wat zou ik doen? Jou komen opzoeken in Sevilla natuurlijk! 😉 Maar even zonder gekheid: ik zou niet te veel op die baan rekenen. Dit berichtje staat zo vol met ‘leuker dan in NL’ en ‘laatste kans’ en ‘een droom die uitkomt’ dat het volgens mij wel duidelijk is wat het meest te moeite waard is.

    Like

  2. Studeren! Lekker in Spanje blijven. Een droom die uitkomt. Deze kun je waarmaken en geloof me, er zullen er nog genoeg zijn die niet uitkomen! Dus grijp die kans!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s