Pròxima Estació

Pròxima Estació: Fabra i Puig

SAMSUNG CAMERA PICTURES
De gemiddelde Barcelonees zal Pompeu Fabra wel kennen, maar wie was dan Fabra i Puig? Het metrostation Fabra i Puig ontleent zijn naam aan de Passeig de Fabra i Puig: een lange laan die de wijkdistricten Sant Andreu en Nou Barris met elkaar verbindt. Op de kruising met de Avinguda Meridiana hangt op de hoek van de Passeig de Fabra i Puig een straatnaambord met een korte uitleg over de gebroeders Fabra i Puig: Ferran en Romá.

fabraipuig1

Ferran Fabra i Puig was een vooraanstaand Barcelonees aan het begin van de twintigste eeuw. Zijn vader, Camil Fabra, was burgemeester van Barcelona en kreeg in 1889 als dank voor zijn rol in de nationale politiek de titel “markies van Alella”, die in het leven geroepen werd door regentes Maria Christina, de moeder van koning Alfons XIII. Ferran erfde van zijn vader behalve de titel “markies van Alella” ook zijn politieke ambities: Ferran werd gedeputeerde in de provincie in 1889, senator in 1907, 1910 en 1914, en in 1922 werd ook hij burgemeester van Barcelona.

Al in 1923 was hij genoodzaakt zijn burgemeesterschap op te geven door de staatsgreep van Miguel Primo de Rivera. Na deze staatsgreep werd een dictatuur gevestigd, die overigens gesteund werd oor koning Alfons XIII. Met de komst van de Tweede Spaanse Republiek in 1931 werden adellijke titels afgeschaft en werd Ferran Fabra i Puig gedegradeerd tot ex-markies van Alella.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Samen met zijn broer Romà, markies van El Masnou, was hij eigenaar van een textielfabriek in Sant Andreu: Fabra i Coats aan de carrer Sant Adrià. Met deze textielfabriek maakten de gebroeders Fabra i Puig naam en faam als industriële grootmachten in Barcelona, in navolging van hun vader die behalve politicus, evengoed een industrieel was. Het was dan ook Camil Fabra die de textielfabriek tot een succes maakte en een fusie bewerkstelligde met het Britse J&P Coats, waarna de fabriek de huidige naam kreeg.  Camil Fabra ontwierp ook de sterrenwacht op de Tibidabo, dat als Observatori Fabra dan ook zijn naam draagt.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

De textielfabriek die de gebroeders Fabra i Puig overnamen van hun vader, heeft zijn functie van destijds verloren. Het complex, dat als een icoon van het Barcelonees industrieel erfgoed gezien mag worden, staat er nog wel en maakt sinds 2008 onderdeel uit van het project “Fabriques de creació” (vervaardingsfabrieken). Dit project beoogt oude fabrieken een nieuwe functie te geven en met dat doel wordt de textielfabriek momenteel grondig verbouwd om in de toekomst een functie als expositiecentrum te vervullen.

Een deel van het fabriekscomplex is inmiddels gereed en huisvest tot 17 maart 2015 de expositie “ciudades copiadas” (gekopieerde steden), die zeer de moeite waard en gratis te bezoeken is. Geen tijd? Bekijk dan in 1 minuut onderstaande flog!

Vond je dit een leuk artikel? Vergeet dan niet te liken en te delen!

Bronnen:

Advertenties

Een gedachte over “Pròxima Estació: Fabra i Puig”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s