Pròxima Estació

Pròxima Estació: Urquinaona

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Menig buitenlander struikelt over de naam van het metrostation dat we vandaag zullen bespreken: Urquinaona. Het is één van de belangrijkste metrostations van Barcelona omdat het het enige metrostation is waar je kunt overstappen van lijn 1 (rood) naar lijn 4 (geel). Het metrostation ligt onder de Plaça d’Urquinaona, dat vernoemd is naar ene José María de Urquinaona y Bidot. Maar wie was deze Urquinaona eigenlijk? Doe een rondvraag op straat en negen van de tien Barcelonezen zal het niet weten.

Plaça d'Urquinaona
Plaça d’Urquinaona

Urquinaona was dan ook geen geboren Barcelonees. Zijn achternaam komt vermoedelijk uit het Baskenland (onuitspreekbare namen zijn vaak Baskisch), maar hij werd in 1814 geboren in Cádiz, Andalusië. In Cádiz werd hij in 1837 priester, maar in 1868 verliet hij het Spaanse vasteland om bisschop te worden van de Canarische eilanden. Het was pas in 1877 toen hij bisschop werd van Barcelona tot zijn dood in 1883. Wat heeft José María de Urquinaona y Bidot precies gedaan in die luttele zes jaar dat hij bisschop van Barcelona was, dat ze één van de belangrijkste pleinen naar hem vernoemd hebben?

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Plaça d’Urquinaona | Via Laietana

Onder Urquinaona werd in 1879 een nieuw seminarium opgericht in Barcelona. Het seminarium maakte deel uit van het Museu de Geologia en de Acadèmia Filosoficientífica de Sant Tomàs d’Aquino en werd pal achter de Universiteit van Barcelona gehuisvest in een imposant gebouw aan de Carrer de Diputació, waar tegenwoordig onder andere de faculteit Filosofie (Universitat Ramon Llul) en de faculteit Theologie van Catalonië gehuisvest zijn. Echter, het stichten van nieuwe seminaria is iets wat bisschoppen wel vaker deden en was in die zin niet zó bijzonder om een gaditaan die net van de Canarische eilanden kwam een belangrijke rol in de Catalaanse geschiedenis toe te dichtten.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Seminarium aan de c/ Diputació | José Maria de Urquinaona y Bidot

Als bisschop van Barcelona, was hij tijdens de millenniumfeesten ter ere van de maagd Montserrat in 1880 de belangrijkste man. Ter ere van de millenniumfeesten ontving Urquinaona van paus Leo XIII de boodschap dat de maagd Montserrat tot beschermheilige van Catalonië zou worden verklaard. Uiteraard was dit meer te danken aan paus Leo XIII dan aan Urquinaona zelf, en hij won de harten van de Catalanen dan ook pas echt in 1882. In dat jaar was hij al 3 jaar senator om de kerkelijk Catalonië te vertegenwoordigen in Madrid en verdedigde hij de belangen van de Catalaanse industrie. Nog geen jaar later zou hij sterven en begraven worden in de Basílica de la Mercè in de gotische wijk.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Basílica de la Mercè

De Basílica de la Mercè wordt vaak overgeslagen ten gunste van de Catedral de Santa Eulàlia en de Santa Maria del Mar, maar ook deze basiliek is zeker een bezoekje waard. Het is bovendien de één van de negen kerken in Barcelona die de titel “basilica menor” toebedeeld hebben gekregen vanwege hun belangrijke religieuze betekenis. Je vindt de Basílica de la Mercè aan de Carrer Ample tussen metrostations Drassanes en Barceloneta, op een steenworp afstand van Plaça Colon aan het eind van de Rambles.

Vond je dit een leuk artikel? Vergeet dan niet te liken en te delen!

Dit artikel verscheen ook op barcelonainfo.nl

Bronnen:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s