Wie is de mol? 2015

WIDM | Lezen en Schrijven

De komende twee weken, elke werkdag om 16:00, blik ik terug op het afgelopen seizoen van Wie is de mol?. We kijken naar de afleveringen met de kennis van nu, bespreken de verborgen aanwijzingen en ook geef ik een inkijk in mijn eigen mollenboekje.

Aflevering 1 in 200 woorden

Het spelt begint als ze Art zien en op een station, ergens in Sri Lanka, moeten de tien kandidaten passagiers met geld en vrijstellingen zien te vinden. Ajouad is de enige die iemand vindt, maar dat levert geen geld op: wel twee vrijstellingen. Viktor springt een trein in, maar volgens Margriet is het onmogelijk dat een passagier ín de trein zou zitten. If we only knew back then…

mol01

“Hier moet je op letten!”
– “Waarop?”
“Op die envelop!”
– “Maar die hebben ze misschien helemaal niet bij zich!”

In het hotel krijgt Martine post van Margriet, maar dat weet Martine dan nog niet. Samen kunnen ze twee jokers verdienen als één van hen penningmeester wordt. Margriet zal ongetwijfeld op haar overredingskracht gerekend hebben om ervoor te zorgen dat Martine alleen penningmeester wordt als het Margriet zelf niet lukt.

Nog een staaltje overredingskracht zien we in het politiebureau, waar Margriet koste wat kost in de control room wil blijven. Ik denk op dat moment nog dat het allemaal misgaat buiten de control room en dus noteer ik een sleutelpositie voor Chris, die zich in zijn eentje door het politiebureau manoeuvreert.

Pieter probeert wanhopig Margriet te laten inzien dat ze het allemaal verkeerd doet, daar in de control room. Het mocht niet baten: Pieter spreidt te veel en moet uiteindelijk naar huis.

Molboekje

Niets is wat het lijkt. Klik op de bladzijden voor een uitvergroting.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES 

Verborgen aanwijzingen

Alleen de titel van deze aflevering al had ons naar de mol kunnen leiden. “Lezen en schrijven” slaat overduidelijk op Margriet van de Linden, die naast lezen ook van schrijven houdt, als voormalig hoofdredacteur van Opzij. Margriet beweerde zelf dat ze het briefjes sturen bedacht had vanwege haar passie voor het schrijven, maar dat slaat natuurlijk nergens op: het is gewoon iets beleefdere manier om de boel te intimideren, saboteren en manipuleren door middel van een simpel briefje.

In de control room was een bordje te zien met het molteken en de tekst: “Je bent hier.” Margriet was als enige de hele tijd “hier”, maar dat is dan weer zo’n typische achteraf-aanwijzing. Voor hetzelfde geld was Margriet er niet in geslaagd om de hele tijd “hier” te blijven en had de regie dit niet kunnen gebruiken in de montage.

Altijd is er ook een wat onwaarschijnlijkere aanwijzing. Tijdens de test vormde de boeddha die naar Margriet wees, met zijn vingers het cijfer 0: iets wat Art ook veel gedaan heeft dit seizoen als er weer €0,- verdiend was.

De afvaller: Pieter Derks

Ondanks dat hij de titel De Slimste Mens toebedeeld kreeg, moest Pieter het spel al na twee opdrachten verlaten en zijn beste mol-eigenschap, moeilijk te peilen, werd hem uiteindelijk ook zelf fataal. Pieter werd geboren op 20 september 1984 en is dus Maagd. Hij woont in Nijmegen, maar reist het hele land af voor optredens die hij doet als cabaretier. Je zou hem kunnen kennen van het programma “In goed gezelschap”, waar hij samen met o.a. Sara Kroos en Georgina Verbaan. Pieter heeft het sowieso niet op de mol, want in 2013 ontving niet hij, maar Kees Tol de Televizier Talent Award. Ach, meedoen is belangrijker dan winnen.

Bronnen:

Advertenties

Een gedachte over “WIDM | Lezen en Schrijven”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s