Ik Vertrek

Ik Vertrek | Ongecompliceerd leven op een Afrikaanse brandstapel

Het is 2012 en de familie Scholten staat na drie jaar lang dromen en veel geruzie, gezanik en gezeur op het punt om te emigreren naar het Zuid-Afrikaanse Hoedspruit, pal naast het Krugerpark, een safari lodge te runnen.

IkVertrek7Mrt

De familie Scholten bestaat uit veertigers Heike en Peter en hun kinderen Robby, Mathieu, Luna en een hond zonder naam. De éénentwintigjarige Robby is destijds niet mee geweest op vakantie naar Zuid-Afrika en heeft dus niet last van wat Heike heimwee noemt: dat je ergens naar toe gaat en dan gelijk weer terug wil. Dat is juist het tegenovergestelde, maar misschien ligt dat in Drenthe anders. Opa en oma gaan ook niet mee – dat zou ook heel bijzonder zijn – en mogen hopen of ze überhaupt op visite mogen komen, want vooralsnog mogen ze niet eens aanschuiven aan de etenstafel.

“Ik wist nooit wat heimwee was, totdat wij daar geweest zijn. En je wilt gewoon zo snel mogelijk weer terug.”

IV9

Er wordt alleen “kleding en eigenlijk verders niks” meegenomen naar Afrika, want een inboedel is daar al aanwezig. Blijkbaar leest de familie Scholten geen boeken of hebben ze ook geen andere dingen van persoonlijke waarde die ze graag mee willen nemen. Gelukkig zijn er in Zuid-Afrika ook genoeg dingen, zoals olifanten en leeuwen. Mussen en dat soort dingen hebben ze er niet, maar wel heel veel andere mooie vogels die je al om vijf uur ’s ochtends wakker maken. De vijftienjarige Mathieu zou als fervent sleutelaar graag zijn brommer meenemen, maar gelukkig is er in Zuid-Afrika een grote schuur die op hem wacht.

IV2

Heike kent het resort slechts van foto’s op internet en alleen Peter heeft het resort eerder gezien. Volgens Peter is de eerste indruk dit keer beter dan de eerste indruk toen hij de laatste keer vertrok. Hoe kun je twee keer een eerste indruk opdoen, en wat is er precies gebeurd dat Peter pas een eerste indruk kreeg toen hij vertrok? Enfin, Peter was vroeger een manusje, ik bedoel manager van alles: projectmanager, crisismanager, reorganisatiemanager… Als iemand een probleem had, ging hij het oplossen. In 2009 kreeg hij een burn-out en vertrok de familie Scholten op vakantie naar Zuid-Afrika, een land waar Peter eindelijk kon ontspannen en waarnaar ze gelijk heimwee kregen omdat je daar zo heerlijk ongecompliceerd kon leven.

“Het leven hier in Zuid-Afrika is fantastisch. Het is relaxt, maar vooral ongecompliceerd.”

IV8

Eenmaal in Zuid-Afrika, bleek het zo ongecompliceerd allemaal niet te zijn. Op z’n buurman-en-buurmans reed één van de bouwwerkers met zijn wagen de riolering stuk, sprong de waterleiding tot wel drie keer toe, stortte “het halve dak” ook nog eens een keer in en bleek de familie Scholten als kers op de taart niet in een lodge te wonen, maar op een tien tot vijftien jaar slecht onderhouden brandstapel die op elk moment de lucht in kon vliegen.

Ze gaan desondanks vrolijk verder, alles wordt uiteindelijk gerepareerd en ook wordt er personeel aangenomen. Daar komt een heuse sollicitatieronde bij kijken en Peter vertelt zijn kandidaten dat alles van de grond af opgebouwd moet worden. En wat doen die acht huisjes, die lodge met dertien hotelkamers, het restaurant met bar en dat zwembad dan allemaal op het terrein?

IV6

Uiteindelijk komt half Hoedspruit opdraven en wordt er onder andere een kleptomane schoonmaakster en een reggaetuinman aangenomen. De tuinman is een topper en het slechte gedrag van de schoonmaakster wordt beloond met een promotie tot gids: ongecompliceerder kan niet. Peter managet er lekker op los en lost alle problemen op, terwijl Heike in de keuken werkt en haar gasten verplicht hun maal direct op te eten. Ondertussen timmert Mathieu aan een carrière als ranger en dénkt hij niet eens maar aan sleutelen aan een brommer of een auto, maar vangt hij liever een slang, het enige dier waar de zevenjarige Luna bang voor is.

“Ik ben bijna voor geen enkel dier bang. Alleen een beetje voor slangen, maar die zie je alleen maar in het bos of zo.”

IV1

Vier maanden later mogen opa en oma eindelijk langskomen, maar niet als visite maar om te helpen voor de grote opening. Er was met recht iets te vieren, want voor de komende zes weken was de lodge zo goed als volgeboekt. Alle personeelsleden werden uitgenodigd – vanwege de tot gids gepromoveerde kleptomane gingen alle kasten waarschijnlijk weer op slot – en ook de plaatselijke middenstand werd uitgenodigd. Ik weet niet wat ik precies moet verstaan onder de middenstand van Hoedspruit, maar het leek erop dat dat een politiek correcte term voor de blanke bevolking is.

IV4

Volgens local Ronald Masango moet je bovenal een “open minded somebody” zijn om de lodge tot een succes te maken. Iedereen is dan ook welkom, behalve The Big Five (en een handjevol kikkers) die met hekken buiten de deur wordt gehouden. Want we willen tenslotte wel óud worden in de wereld van National Geographic en Animal Planet.

De familie Scholten woont nog ook nu nog steeds in Zuid-Afrika en is ook niet van plan terug naar Nederland te komen. Dat oud worden was bijna mislukt toen de brandstapel uiteindelijk toch de lucht in vloog, waardoor de familie genoodzaakt was een andere lodge te betrekken, die ze nu zelfs aan het uitbreiden zijn met een weeshuis en een vrouwenopvangcentrum. Op het terrein van deze lodge zijn wel alle dieren welkom, want zo kunnen ze de gasten “nog meer Afrika” bieden. Bovendien is Mathieu inmiddels volleerd ranger die Peter, Heike, Luna en de gasten ten alle tijden kan beschermen.

Lees het volledige verhaal over hoe het nu met de familie Scholten gaat op ikvertrek.nl.

Vond je dit een leuke blogpost? Vergeet dan niet te liken en te delen!

Advertenties

2 gedachten over “Ik Vertrek | Ongecompliceerd leven op een Afrikaanse brandstapel”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s