Pròxima Estació

Pròxima Estació: Urgell

SAMSUNG CAMERA PICTURES

De Carrer del Comte d’Urgell (Graaf van Urgell) loopt van Plaça Francesc Macià (Diagonal) tot aan de Mercat Sant Antoni. Op de plek waar deze lange straat de Gran Via kruist, ligt metrostation Urgell.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Maar welke graaf wordt eigenlijk bedoeld en waarom was die graaf van Urgell belangrijk genoeg om een straat in Barcelona naar hem te vernoemen? Vele Barcelonezen zullen niet weten wie de Graaf van Urgell was. En dat terwijl er toch een hele boel barretjes, hotels en scholen hun naam aan de straat en daarmee aan de graaf ontleend hebben. Een kleine greep uit het straatbeeld:

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Het oude graafschap

Waar ligt Urgell eigenlijk? In het centrum van de provincie Lleida ligt de comarca Urgell en iets noordelijker, vlakbij de grens met Andorra, ligt de comarca Alt Urgell met als hoofdstad La Seu d’Urgell. Dit gebied omvat om en nabij het vroegere graafschap van Urgell, een van de vele graafschappen waaruit Spanje in de middeleeuwen bestond.

Aan het eind van de 15e eeuw ontstond het Spanje zoals we dat nu kennen, verenigd door het huwelijk tussen Isabel I van Castilië en Fernando II van Aragón. Het koninkrijk Aragón was uiteraard niet zonder slag of stoot tot stand gekomen en het was uitgerekend Jaume I van Aragón, over wie we te spreken komen zodra we lijn 4 aan doen, die het graafschap Urgell bij Aragón probeerde in te lijven.

URGELL2

Huwelijkse voorwaarden

In de dertiende eeuw werd een huwelijk gearrangeerd tussen de 14-jarige graaf Àlvar I van Urgell en een nichtje van Jaume I. Àlvar besloot echter met Cecilia van Foix te trouwen: een beslissing die een oorlog teweeg bracht en waardoor Àlvar uiteindelijk als balling naar Foix ging. Álvaro’s zoon, Ermengol X, werd zodra hij aan de macht kwam gevangengenomen door Pedro III, zoon van Jaume I. Het graafschap werd nagelaten aan Ermengols nicht Teresa van Entença, op voorwaarde dat ze zou trouwen met Alfons IV van Aragón.

Toen de kroon van Aragón vacant was aan het begin van de 15e eeuw, was Jaume II van Urgell als achterkleinkind van Alfons IV van Aragón één van kanshebbers. Uiteindelijk werd Ferran I tot koning van Aragón gekroond, de grootvader van Fernando II die samen met Isabel I van Castilië het Spanje zou vormen zoals we dat vandaag de dag kennen. Jaume II en Ferran I raakte in een bloedige strijd verwikkeld, die na enkele weken werd beslecht in het nadeel van Jaume II, die tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld werd.

Of de carrer del Comte d’Urgell specifiek naar deze Jaume II verwijst of dat de straatnaam een verwijziging is naar de titel in het algemeen, is onzeker. Van de carrer del Comte Borrell, die parallel aan de carrer del Comte d’Urgell loopt, weten we het wel: die is vernoemd naar de allereerste graaf van Urgell, Borrell de Osona.

Bezienswaardigheden aan de c/ del Comte d’Urgell

De geschiedenis rondom het graafschap Urgell is misschien wel net zo onbekend als de straat zelf. Wat bezienswaardigheden betreft kent de carrer del Comte d’Urgell geen highlights, maar dat betekent niet dat het niet de moeite waard is. Net als vele andere straten in Barcelona, kent ook deze straat mooie (modernistische) panden.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Breng ook vooral een bezoek aan de campus van de Industriële School die aan de carrer del Comte d’Urgell gevestigd is, ter hoogte van Hospital Clínic. Op deze campus, die voor iedereen toegankelijk is, staan tal van gebouwen met zowel modernistische kenmerken als kenmerken van het Nieuwe Bouwen van de jaren twintig van de 20e eeuw. Hier en daar zie je zelfs Moorse invloeden terug!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Ben je niet in de gelegenheid om zelf naar de campus te gaan, maar ben je wel nieuwsgierig geworden? Bekijk dan de onderstaande flog van 1 minuut, die op het youtubekanaal van Holanyolo verscheen.

 Vond je dit een leuk artikel? Vergeet dan niet te liken en te delen!

Dit artikel verscheen ook op http://www.barcelonainfo.nl. 

Bronnen:

Advertenties

2 gedachten over “Pròxima Estació: Urgell”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s