Pròxima Estació

Pròxima Estació: Santa Eulàlia

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Verwacht niet veel verwijzingen naar Santa Eulàlia te zien als je bij het gelijknamige metrostation uitstapt. Metrostation Santa Eulàlia ligt officieel niet in eens in Barcelona, maar in L’Hospitalet de Llobregat. Het metrostation heeft haar naam te danken aan de vlakbij gelegen carretera de Santa Eulàlia die Barcelona met L’Hospitalet verbindt. Wie écht iets van Santa Eulàlia wil zien, zal verder noordwaarts moeten reizen met de metro en uit  moeten stappen bij Catalunya: in de oude stad van Barcelona zijn er namelijk wél heel veel verwijzingen naar Santa Eulàlia.

Carretera de Santa Eulàlia in L'Hospitalet
Carretera de Santa Eulàlia in L’Hospitalet

Dat is niet zo gek: Santa Eulàlia is immers, samen met La Mercè, de beschermheilige van Barcelona. Een paar weken geleden werden nog de Festes de Santa Eulàlia gevierd. De legende vertelt het verhaal van een 13-jarig christelijk meisje uit Sarrià dat stierf als martelaar in de Romeinse tijd (304 n.C.) omdat ze haar ongenoegen had geuit tegenover de gouverneur over de onderdrukking. De gouverneur van het Barcino, het Romeinse Barcelona, veroordeelde haar tot maar liefst 13 straffen, waaronder zweepslagen, verbranding en uiteindelijk kruisiging. Volgens de overlevering ging het sneeuwen toen Eulàlia stierf en zou een witte duif vanuit haar mond richting de hemel gevlogen zijn.

Catedral de Santa Eulàlia | Plaça de l'Àngel
Catedral de Santa Eulàlia | Plaça de l’Àngel

Er is veel wat nog herinnert aan Santa Eulàlia. Uiteraard is er de Santa Eulàlia-kathedraal, waarnaar haar stoffelijke resten in het jaar 877 zijn overgebracht nadat die gevonden waren op het kerkhof van de Santa Maria del Mar in de Born. De legende vertelt dat toen deze resten verplaatst werden, de kist steeds zwaarder werd en het onmogelijk werd deze te verplaatsen en dat toen men eenmaal bij de stadspoort was, er een engel verscheen. Volgens de engel had één van de priesters een teen van Eulàlia achtergehouden als relikwie en pas toen de teen bij de overige stoffelijke resten gevoegd was, kon Eulàlia de stad binnengedragen worden. Op de plek waar deze bijzondere gebeurtenis plaatsgevonden zou hebben, heet nu de Plaça de l’Àngel. In één van de gevels is een replica van een standbeeld van een engel te zien.

In de Barri Gòtic vind je de Baixada de Santa Eulàlia, waar op nummer 9 een afbeelding van haar te zien is en waar een op tegeltjes geschreven gedicht van Jacint Verdaguer te lezen is. Volgens de legende zou de gevangenis waar Santa Eulàlia gevangen heeft gezeten even verderop gestaan hebben, aan de carrer del Arc de Santa Eulàlia.

Baixada de Santa Eulàlia | C/ de l'Arc de Santa Eulàlia
Baixada de Santa Eulàlia | C/ de l’Arc de Santa Eulàlia

Op de pla de la Boqueria, in het midden van de Rambles, heeft eeuwenlang een kluizenaarsklooster ter ere van Santa Eulàlia gestaan. In 1900 werd hier een standbeeld geplaatst ter herinnering aan dit kluizenaarsklooster. Volgens sommige overleveringen zou hier ook de kruisiging plaatsgevonden hebben, maar de meest gangbare vertelling is dat de kruising gebeurde op de plek waar nu het Plaça del Pedró ligt, in de Raval. Ter nagedachtenis aan de kruisiging staat hier een standbeeld van Santa Eulàlia, afgebeeld met de twee balken die in de vorm van een X haar kruis zouden vormen. Deze plek lag destijds nog buiten de stad, om reizigers die van of naar Barcelona onderweg waren, angst aan te jagen. En ondanks dat deze plek inmiddels alles behalve buiten de stad ligt, is het tot op de dag vandaag een heuse blikvanger.

Pla de la Boqueria | Plaça de Pedro
Pla de la Boqueria | Plaça de Pedro

Vond je deze blogpost leuk? Vergeet dan niet te liken en te delen!

Bron: http://www.altresbarcelones.com/2011/02/la-llegenda-e-santa-eulalia-la-patrona.html

Advertenties

2 gedachten over “Pròxima Estació: Santa Eulàlia”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s