Barcelona, Tussendoor

Met de bici door het oude Barcelona

Als gastblogger ging ik op uitnodiging van Ingeborg van BroodenTomaat en barcelonainfo.nl op fietstocht door het oude Barcelona. Met twee anderen en de gids, een local uit het noorden van Nederland, vertrok ik vanaf fietsenwinkel El Ciclo in de gotische wijk. El Ciclo is al een bezienswaardigheid en is een werkplaats, atelier en winkel in één. Ook al heb je niet direct plannen om Barcelona per fiets te verkennen, is deze fietsenwinkel zeker een bezoekje waard!

SAMSUNG CAMERA PICTURES
El Ciclo | Parc de la Ciutadella

Vanaf El Ciclo reden we door de wijk Born, langs het Palau de la Música, naar Parc de la Ciutadella, de plek waar zo´n 300 jaar geleden een citadel werd gebouwd door de Spanjaarden en de Fransen in hun strijd tegen de Catalanen. Een groot gedeelte van de Born moest hiervoor wijken, maar de opgegraven middeleeuwse grondvesten van dat gedeelte van de wijk zijn te bezichtigen in de Mercat del Born.

Van het Parc de la Ciutadella fietsten we langs de grote fontein naar de Olymische haven en vervolgens langs de kust naar Barceloneta, een dichtbevolkte wijk die is ontstaan om de door de citadel verdreven Borners een nieuw onderkomen te geven. Het zag er destijds helemaal niet uit zoals we het nu kennen: vergeet niet dat de Barcelonese stranden eigenlijk kunstmatig zijn aangelegd. De hele kusstrook tussen de Olympische jachthaven en Barceloneta was nog geen halve eeuw geleden niets meer dan een krottenwijk met de naam Somorrostro, iets wat drastisch veranderde toen Barcelona de Olympische Spelen van 1992 toegewezen kreeg.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Palau de la Música (El Born) | Mercat del Born

Niet alleen voor de kust, maar ook voor andere delen werd met de komst van de Olympische Spelen een groot revitalisatieplan op touw werd gezet. Zo vierde criminaliteit hoogtij in de wijk Raval, die precies op de route lag van het Olympisch dorp naar het Olympisch stadion. Om de wijk op te knappen werd onder andere de Rambla de Raval aangelegd, een brede maar korte laan in het midden van de wijk, een grote open plek te midden van smalle, donkere steegjes en beschaduwde façades die door waslijnen met elkaar verbonden zijn. Het was een fantastische ervaring om per fiets deze bijzondere wijk te verkennen.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Fietspad langs Playa del Somorrostro | El Raval

Onze fietstocht had op geen mooiere plek kunnen eindigen dan op het plaça Sant Felip Neri, een oase van rust in de Gotische wijk. Op deze plek kwam in de Spaanse burgeroorlog een bom van vernietigende kracht terecht en wie goed kijkt, kan daarvan de littekens nog zien. Het plein werd in ere hersteld, maar enkele gevels zijn niet zoals ze oorspronkelijk waren, maar reconstructies van twee panden die de strijd om Barcelona in de 18e eeuw niet overleefd hebben. Panden die ooit in de Born stonden. Ronder had de cirkel niet kunnen zijn.

Bij dezen wil ik Jort, onze gids op de fiets, hartelijk bedanken voor zijn rondleiding. Hij heeft ons naar plekken gebracht waar ook ik, ondanks dat ik toch al een aantal keren in Barcelona ben geweest, nog nooit geweest was. Het was een fantastische ervaring om Barcelona op de fiets te verkennen.


Deze blogpost verscheen ook op barcelonainfo.nl

Advertenties

Een gedachte over “Met de bici door het oude Barcelona”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s