Barcelona

BCN Week #3 | Money, money, money

Een dubbeltje op zijn kant

Ik ben geen grote drinker. Ben ik nooit geweest, zal ik ook nooit worden. Het is vrijdagavond laat, officieel bezien is het al zaterdag*. Ik heb een klein biertje (la más pequeña) en anderhalve witte wijn (vino blanco) op. Niets bijzonders, maar ik voel hem dan al aardig zitten met het gevoel dat ik al over de straat aan het wankelen ben. Ik kan me niet zo goed meer concentreren op het lezen van Stalker van Lars Kepler – sowieso een gewaagde onderneming rond middernacht – en ik heb het gevoel dat ik extra moet opletten dat ik niet vergeet uit te stappen bij het juiste station.

Ze vroegen nog ik mee uit wilde gaan, maar ik was onvoorbereid en onvoorbereid uitgaan is aan mij meestal niet besteed. Ik had geen idee van nachtbussen en het alternatief zou zijn om te wachten op de eerste trein ´s ochtends, waarvan ik geen idee had hoe laat die vertrekken zou. Bovendien had ik m’n camera bij me en was ik er ook niet echt op gekleed, dus ik stelde voor dat ik morgen wel mee zou gaan. Dan zou ik zaterdag ook nog tijd hebben om wat andere activiteiten te ondernemen, want Barcelona voor Gevorderden is vooralsnog onbenut gebleven…

Sociaal gezien gaat het dus wel goed hier in Barcelona. Ik ontmoet veel nieuwe mensen, maar niet te veel. Als je te veel nieuwe mensen ontmoet weet je niet meer zo goed met wie je nou moet optrekken: een beetje als een boer die bij Boer Zoekt Vrouw 1000 brieven krijgt. Het is een select groepje dat steeds een beetje meer aangevuld wordt en waar je steeds meer contact mee krijgt via facebook (stap 2) en whatsapp (stap 3).

Financieel gezien rommelt het een beetje. Ik heb inmiddels de derde week achter de rug… De derde week!? Maar zo hard als de tijd gaat, zo gaat ook het geld. Ik dácht altijd dat ik best wel goed was met sparen, maar sparen is dan ook een stuk eenvoudiger als je thuis woont en behalve je verzekering en abonnementen nauwelijks vaste lasten hebt. Nu is dat wel even anders en kom ik eigenlijk tot de ontdekking dat ik best wel veel geld uitgeef. Gelukkig heb ik de afgelopen twee jaar veel gespaard – anders had ik dit avontuur ook nooit ondernomen – en kan ik nog wel even vooruit, ook al blijft spaargeld uitgeven voor mij iets onnatuurlijks. Komende weken ga ik op z´n Annemiek van Gaals met mezelf afspreken dat ik maar een bepaald bedrag per week mag uitgeven en ik ga proberen maar één keer per week boodschappen te doen. Succes. 

Ondertussen solliciteer ik er vrolijk op los. Er zijn staan op zich best veel vacatures open voor mensen die Nederlands spreken, maar een nadelige bijkomstigheid is dat vaak ook Frans gevraagd wordt, bijvoorbeeld bij bedrijven op de Belgische markt of campings dichtbij de Franse grens. Het ziet er niet naar uit dat Vlaanderen binnen nu en een maand onafhankelijk wordt of dat de Fransen massaal wegblijven deze zomer en dus zou het niet slecht uitkomen om mijn plannen om het op de middelbare school achtergebleven Frans alvast uit de ijskast te halen. Maar, ook daarvoor is geld nodig.

Ondertussen ben ik ook bezig om te kijken of ik als gids aan de slag kan, aangezien ik meerdere talen spreek en ik redelijk veel over Barcelona en de Spaanse/Catalaanse cultuur weet. Ik kijk rond bij bij bedrijven die rondleidingen aanbieden, maar heb ook overwogen om het zelf te organiseren. Volledig freelancen met bijles geven, vertalen en rondleidingen organiseren is een idee dat me heel erg aanstaat, maar de praktijk leert dat je daarvoor heel veel tijd en in sommige gevallen geld moet investeren voordat het uiteindelijk iets oplevert.

Aangezien ik sinds mijn aankomst in El Masnou al vijf keer bij de IKEA ben geweest, leek het me evenmin een slecht idee om ook daar eens mijn CV naar toe te sturen. In mijn motivatiebrief heb ik zelfs nog het belang van interculturele communicatie onderstreept en de waarde die daar zowel door de IKEA als door de Universiteit Utrecht, in persoon van Jan ten Thije (olé), gehecht wordt. Dit haalde ik vooral aan om mijn gebrekkige kennis van het Catalaans te kunnen compenseren met mijn kennis van het Nederlands, Spaans en Engels en in mindere mate ook het Frans en Italiaans.

De beste aankoop die ik misschien nog wel gedaan heb is het kopen van een wokpan. Ik heb er thuis één, maar die was te groot om mee te nemen in de handbagage. Bij de IKEA kon ik een wokpan voor 9 euro op de kop tikken: geen slechte deal. Die aankoop kwam vooral voort uit het nogal strakke schoonmaakregime en het gebrek aan grote pannen, waardoor ik me elke keer als ik olie gebruikt heb in een kleine pan waar alles uit spettert, ik me genoodzaakt zou zien het fornuis schoon te maken. En nu is even een doekje erover heen halen wat mij betreft geen punt, maar het fornuis grondig schoonmaken en alle onderdelen loshalen en met een speciaal fornuisschoonmaakmiddel met een speciaal fornuischoonmaaksponsje, dat gaat me net iets te ver om na iedere keer koken te doen. Net als het dweilen van de vloer van de keuken of badkamer als die nat is geworden. Een doekje is dan wat mij betreft afdoende, en om nu helemaal te gaan dweilen als je net gedoucht hebt of een paar druppels water op de keuken de vloer liggen na het afwassen, lijkt me iets voor als je niets beter te doen hebt…

Ondertussen heb ik het wel heel erg naar mijn zin en aard ik heel goed in het Barcelonese en vooral ook het internationale metropolitane leven met Catalanen, Spanjaarden, Italianen, Zwitsers, Polen, Japanners, Canadezen en Nederlanders. Ik heb sterk de indruk dat mijn Engels meer vooruit gaat dan mijn Spaans, maar dat is op zich ook niet verkeerd. Volgende week weer een nieuwe wekelijkse blog!

*Disclaimer: Nee, ik heb niet deze hele blog ’s nachts geschreven. 😉

Advertenties

3 gedachten over “BCN Week #3 | Money, money, money”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s