Barcelona

BCN Week #2 | Hallo Nederland!

Hospital Sant Pau
Hospital Sant Pau

Deze blogpost schrijf ik – verrassend genoeg – vanuit Nederland. Gisteren kwam ik rond één uur ’s middags op Eindhoven Airport, nadat ik ’s ochtends om zes uur was opgestaan, gehaast had naar het vliegveld en ook nog de verkeerde bus had genomen en na aankomst in de vertrekhal was gebleken dat de vlucht een uur vertraging had door de winterse omstandigheden in Nederland.

Vanuit Eindhoven vervolgde ik mijn route naar Tilburg om langs te gaan bij een jarige vriendin. Afgelopen maandag was mijn broer jarig en dat zou hij gisteren vieren voor de familie. Het leek mij leuk om als verrassing ook langs te komen, maar uiteindelijk werd – toen ik m’n tickets al geboekt had – besloten om de verjaardag te verzetten naar dinsdag. Alsnog besloot ik pas ’s avonds naar huis te gaan en onder het mom van een skype-afspraak had ik me ervan verzekerd dat m’n ouders thuis waren, aangezien ik geen sleutels bij me had.

De verrassing was bijzonder groot en ze hadden totaal niks door gehad. Behalve de verjaardag, die uiteindelijk dus al had plaatsgevonden, waren er meer redenen om even een weekendje terug te komen. Zo was ik verschillende dingen vergeten, zoals het oplaadsnoer voor m’n scheerapparaat, en kon ik dingen van huis meenemen die ik anders in Spanje had moeten komen, zoals een waterkoker. Bovendien had ik een nieuw abonnement afgesloten bij T-mobile met bellen en sms’en binnen de bundel in Europa en kon ik zonet mooi m’n nieuwe mobiel, een Samsung Galaxy S4 mini, in ontvangst nemen.

Pompeu Fabrà

Deze week was onder andere de week waarin m’n lessen aan de Universiteit Pompeu Fabrà begonnen. Het is een cursus van ruim 40 uur die helemaal in het teken staat van Spaanse vakdidactiek, gericht op studenten die docent Spaans als vreemde taal willen worden. Ik zit in een groep met met name Spanjaarden en één Pools meisje en nog een andere vrouw van Portugese origine. Het is wel wennen om met zoveel geratel in het Spaans in een collegezaal gezeten: aangezien ik nooit op een Spaanse universiteit college heb gevolgd, ben ik slechts gewend aan Spaans zoals dat heel bescheiden en voorzichtig geformuleerd wordt door mijn Nederlandse medestudenten Spaans.

Voor de cursus gaan we onder andere ook zelf lessen geven. De eerste les geven we aan onszelf: ieder groepje bereid een les voor en geeft die les aan de andere twee groepen. De week daarna gaan we een les geven, weer als groep waarin iedereen een gedeelte voorbereidt, aan buitenlandse studenten die op uitwisseling zijn in Spanje en college volgen aan de Universiteit Pompeu Fabrà. De slotopdracht is opnieuw het voorbereiden van een les, maar voor wie en hoe is mij nog niet helemaal duidelijk.

Het leuke van de Spanjaarden is wel dat je gelijk de eerste dag uitgenodigd wordt om even koffie/thee te gaan drinken in de kantine. Iets minder praktisch is het feit dat we dinsdag een les moeten geven en we die maandag pas gaan voorbereiden, maar gelukkig heb ik de hele maandag verder vrij om me voor te bereiden. Die voorbereiding zal voor mij, als niet native speaker, iets meer voeten in aarde hebben dan bij de rest, vermoed ik.

Gezelligheid alom

Bovenal was het ook een gezellige week. Zaterdag ben ik met twee Tirolers die ik in het hostel heb leren kennen, naar Parc Güell geweest. We zijn er niet daadwerkelijk in geweest, want voor het gedeelte met alle mozaïekwerken moet je tegenwoordig een entree betalen en als je de luxe hebt dat je nog wel een paar maanden in Barcelona zit, kun je het je veroorloven om het park nog eens te bezoeken in de lente, als alles in bloei staat. Na het bezoek aan Parc Güell gingen we naar het Hospital Sant Pau, een monumentaal ziekenhuis vlakbij de Sagrada Familia en één van de meest onderschatte monumenten van Barcelona. Jammer was wel dat veel ruimten helaas niet te bezichtigen waren en dat verklaart misschien ook wel dat er voor dit monument nog een hoop aan populariteit te winnen valt.

Zondag ben ik naar een Language Exchange geweest in een bar aan de rand van de wijk Barceloneta, een leuke opeengepropte en in de zomer jammerlijk door toeristen overspoelde volkswijk. Met een sticker op je shirt met daarop je moedertaal en de talen of taal die je wilt oefenen betreed je de ruimte, en vervolgens ga je op zoek naar een groepje gesprekspartners. Meestal draait het uit op Spaans, wat alle buitenlanders meestal willen oefenen, of Engels, wat alle Spanjaarden willen oefenen en waar sommige buitenlanders ook zeker wel nog wat van op kunnen steken. Op een gegeven moment is de muziek te hard om nog daadwerkelijk elkaar te kunnen verstaan en is het vooral een cursus gebarentaal en liplezen, maar ook dat is niet verkeerd.

Later die week, woensdag, heb ik opnieuw met één van de twee Tirolers en ook nog een Nederlander die ik in het hostel ben tegengekomen en zijn vriendin bij de Japanner wezen eten: voor mij een nieuwe ervaring. Het was erg gezellig, vooral ook erg grappig hoe die Aziaten omspringen met de chaos en hectiek van een restaurant. Ook de spraakfunctie van Google Translate bracht de nodige humor in het spel.

Me gusta…

Zondagavond vlieg ik weer terug naar Barcelona en volgende week zaterdag doe ik weer verslag van de afgelopen week. Maar misschien is één blogpost per week over mijn ervaringen hier in het Catalaanse land inderdaad wat weinig en er is zoveel meer nog wat ik wil vertellen behalve dat wat ik de afgelopen week gedaan heb. Dus, vanaf volgende week ga ik beginnen met een nieuwe blogserie: Me gusta. Het zal gaan over allerlei eigenaardigheden die de Spaanse/Catalaanse cultuur rijk is. Over door rood lopen, over afwassen met een spons, over stations waarvan de ene ingang wel en de andere ingang niet beveiligd is met poortjes en over andere kleine of grotere cultuurshocks. Elke woensdag komt daar een blogpost over, dus houd WordPress/Facebook/Twitter/Tumblr goed in de gaten! Daarnaast ga ik, nu ik een nieuwe telefoon heb, ook weer meer plaatsen op Instagram, dus vergeet ook zeker niet daar af en toe te kijken!

Facebook.com/RiciaoBV
Twitter.com/RiciaoBV
Instagram: Riciao
Tumblr.com/Riciao

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s