Barcelona

BCN Dag #7 | Maggie geen Knorr?

Gehakt_Paprika

Terwijl ik dit schrijf beleef ik mijn eerste avond alleen in het appartement. Het stel bij wie ik inwoon is denk ik uit eten gegaan, misschien wel in Barcelona. Het is tenslotte ook vrijdagvond. Ik heb dus gelijk even van de gelegenheid gebruik gemaakt om de kachel naar m’n kamertje te verslepen, zodat het hier iets warmer wordt. Vannacht geen muts op, dus.

Het was een dag van de primeurs. Vanochtend mijn eerste was hier gedraaid, ook al was niet helemaal duidelijk waar nu precies het wasmiddel in moest (ja, doe maar in alle bakjes, dan is het altijd goed). Dergelijke mate van inefficiëntie waar de Spaanse cultuur zo rijk aan is, is aan mij niet besteed, en dus koos ik er uiteindelijk voor om alleen wasmiddel in het grootste bakje te doen: volgens mij is dat meestal de bedoeling, althans. Als dat niet zo is, laat dat dan vooral weten in de reacties (maar ik heb het opgezocht op Google, dus verwacht een weerwoord). Vervolgens heeft de was lekker staan drogen op het balkon, heerlijk.

Vanavond heb ik ook een echte Hollandse maaltijd gekookt, maar die heb ik wel op een Spaanse tijd op gegeten: rond de klok van half negen. Zoals ik al zei zijn mijn huisgenoten vanavond niet thuis, dus helaas heb ik ze niet kunnen laten zien hoe heerlijk die twee gehaktballen eruit zagen. Desalniettemin is de gehaktbal in Spanje niet onbekend, hetzij onder de naam albóndiga. In mijn hele missie om gehaktballen te maken beging ook m’n eerste grote taalblunder toen ik in de supermarkt vroeg naar bloem, in de letterlijke vertaling van flor. Het is in het Engels toch ook gewoon flower? Maar goed, het is dus natuurlijk gewoon harina… Harina de flor, welteverstaan.

Ondertussen is de kachel ook weer uit. Het vlammetje flikkerde net al heel flauwtjes, dus misschien is de gasfles wel leeg. Dat zou buitengewoon spijtig zijn…

Enfin, de reden waarom ik op zo’n Spaanse tijd at was overigens niet geheel vrijwillig. Uiteraard probeer ik me aan te passen aan de levensnormen hier, maar voor mij is half zeven, zeven uur beginnen met koken en dan half acht eten toch wel de max. Het late eten van vandaag was vooral te danken aan het feit dat ik dacht dat het handig zou zijn, nu ik toch in Barcelona was, gelijk even boodschappen te doen bij de Mercadona waar ik toch toevallig langskwam. Soms kun je beter niet een supermarkt ingaan die je niet goed kent, en zeker niet als deze twee verdiepingen heeft en je je dus een ongeluk zoekt. Naar de bloem, onder andere. Daarna wilde ik ook nog heel milieuvriendelijk alles in m’n rugtas proppen, maar dat duurde lang en lukte uiteindelijk niet eens, zodat ik aan het eind van het liedje toch nog om een milieuonvriendelijk plastic tasje moest vragen. Hoewel dat tasje nu overigens wel weer dienst doet als plaatsvervanger voor de vuilniszak voor het organisch afval – we recyclen hier namelijk. En ik wist ook niet waar de vuilniszakken lagen, mocht je denken dat ik per se dat milieuonvriendelijke tasje alsnog een milieubewuste toekomst wilde geven.

Onderweg naar het treinstation wilde ik nog even langs de Casa del Libro, een grote boekenzaak aan de Passeig de Gràcia, om een Catalaans voor Dummies te kopen, maar ik had geen idee of ik nu naar links of rechts moest en toen ik uiteindelijk rechts ging en bij Casa Battlò uitkwam, vermoedde ik dat ik toch naar links had moeten gaan, maar toen ik dat deed en uiteindelijk bij het station nog geen Casa del Libro was tegengekomen, gaf ik me de moed op. Achteraf had ik nog drie keer heen en weer kunnen lopen om nog eens te kijken, want de trein, die normaal een frequentie heeft van tien minuten, liet bijna een half uur op zich wachten.

knorr-hähnchen-madras-7002-1

¿Pollo Madras?

Het koken in z’n algemeenheid gaat me redelijk af, maar ik mis wel de gemakken van een Nederlandse supermarkt, en dan met name de kruiden. Voor een goede gehaktbal is het wel zo lekker om nootmuskaat te gebruiken, maar als je hier naar nootmuskaat vraagt, krijg je echt de noot en niet de poeder. Zo culinair om daar iets van te fabriceren ben ik nog niet. Gehaktkruiden, daar hoef je ook niet op te rekenen, om over nasikruiden nog maar te zwijgen want dat soort gerechten kennen ze hier echt alleen maar van de restaurants. Silvo heeft dus nog wel een slag te slaan hier in het zuiden! Verder mis ik de gekruide aardappelkrieltjes die je zo kan bakken, of de spaghetti- of bamigroenten die je zo in de pan erbij kan gooien. Nee, dingen die voor het gemak dienen en in wezen efficiënt zijn voor het koken, ontbreken. Het is dus vooral van jezelf, en niet zoveel van Maggi. Of eigenlijk helemaal niets van Maggi. Om knorrig van te worden, is het niet? Hoewel: Knorr is er wel, maar van wereldgerechten is geen sprake. Pollo Madras, ho maar.

 

Ondertussen zijn m’n twee huisgenoten weer thuis. Ze zijn wezen shoppen, wat een heerlijke vrijdagavondactiviteit. Morgen staat voor mij ook een gezellige activiteit gepland: naar Parc Güell met twee mensen die ik in het hostel heb ontmoet. Twee Italianen die uit Zuid-Tirol komen en dus Duits spreken. Helaas zie je daar morgen geen blog over verschijnen, want vanaf deze blog ga ik over op wekelijkse in plaats van dagelijkse blogs. Elke zaterdagochtend om zeven uur! Evengoed iets om naar uit te kijken, toch?

O, en de gasfles is inderdaad leeg. Wat een pech.

Advertenties

2 gedachten over “BCN Dag #7 | Maggie geen Knorr?”

  1. Oh, the joy of koken in het buitenland! Volgens mij zijn we in Nederland echt verwend met al die buitenlandse keukens en gemaksproducten. In Berlijn heb ik een half jaar zelf aardappelpartjes geschild, m’n huisgenoot lachte me toen echt uit of ik vroeg of ze ook ergens kant en klare schijfjes verkochten. Maar goed, wordt je creatief van, toch? Enne, voor nootmuskaat bestaat een raspje: https://www.google.nl/search?q=nootmuskaatrasp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=q2nDVI7ZBcf5PMLHgaAM&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1280&bih=875 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s