Barcelona

BCN Dag #4 | Voor het eerst een nieuwe woonplaats

NL europa
T-Mobile, tot uw dienst.

Ik ben geboren in Capelle aan den IJssel. Toen ik klein was heeft er wel een verhuizing plaatsgevonden, maar dat was van de Capelse wijk Schenkel naar de Capelse nieuwbouwwijk ’s-Gravenland. En nu, voor het eerst in m’n leven, ben ik verhuisd naar een andere plaats. Naar een ander land zelfs, naar een andere cultuur. Verhuisd naar El Masnou, een voorstadje van Barcelona op zo’n 30 minuten afstand van Plaça de Catalunya.

Het stel bij wie ik inwoon heeft al gretig het boek Stuff Dutch people like doorgenomen. Daarin staan in het Engels allerlei typisch Nederlandse gewoonten en fenomenen beschreven, waar je je soms als Nederlander niet eens bewust van bent. Natuurlijk, de Nederlandse delicatessen en de tulpen en de windmolens, maar ook stijle trappen in herenhuizen, verjaardagstaarten meebrengen naar je werk en witte leggings.

We leven hier nu in een mix van drie culturen. Hij is een geboren Catalaan van het platteland, uit het Pyreneeëndal waar de plaats Vic ligt. Hij spreekt bijna beter Engels dan Spaans en dat is te danken dat hij twee jaar in de Verenigde Staten heeft gewoon: zowel zijn goede Engels als zijn wat mindere Spaans. Zij heeft hem daar leren kennen en afgelopen zomer zijn ze getrouwd. Ze spreekt nog niet zo goed Spaans, dus wat een geluk dat er zomaar opeens een docent Spaans zijn intrede heeft genomen in hun nederige stulpje met magnifiek uitzicht.

Vandaag was ook de dag om afscheid te nemen van de mensen in het hostel. Het is toch gek, dat je mensen die je nauwelijks kent op de één of andere manier toch zomaar kunt missen. Je hebt eigenlijk, als je het bij elkaar optelt, maar een paar uur met elkaar doorgebracht en slechts een paar conversaties gehad. Toch ben je op de één of andere manier in het lot verbonden: allemaal gelukszoekers of in ieder geval mensen die op zoek zijn naar een woonruimte in Barcelona om daar voor enige tijd te wonen, hetzij voor studie, stage of rebellie van het positieve soort om je kont tegen de krib te gooien en gewoon te doen waar je zin in hebt.

Er wachten mij nog veel uitdagingen deze paar weken. Het is hier ontzettend, maar dan ook echt ontzettend schoon. Écht ontzettend schoon. Ik heb er nogal een handje van dingen te laten slingeren of dingen niet op te ruimen in de keuken. Het leuke ervan is dat het hier zo schoon en opgeruimd is, dat ik wel meteen zie als ik iets laat staan. Dat is thuis wel anders, waar mijn rondslingerdingen op gaan in de massa van dingen die rondslingeren. Niet dat het thuis een rotzooi is, zeker niet, maar gewoon zoals een normaal huis: dingen op de trap, schoenen in de woonkamer en tijdschriften op de bank.

Morgen gaat ook m’n nieuwe abonnement in van T-mobile – sorry, ik kon echt even geen leuk bruggetje bedenken – en kan ik binnen m’n bundel bellen in heel Europa. Hoera in de Gloria! Daarvoor heb ik gisteren maarliefst tien minuten en vandaag nog eens een kwartier voor aan de telefoon gehangen (0,07 cent per minuut, geloof ik). Die meneer van gisteren zou mij eigenlijk terugbellen om half 1, maar dat heeft die stakker dus echt niet gedaan. Had me een hoop geld gescheeld, want gebeld worden kost namelijk niks… Enfin, vandaag is het allemaal rond en als ik terug ben ligt er een Samsung Galaxy S4 mini te wachten. Even ter vergelijking: die zogenaamde S4 mini is net zo groot als de Samsung Galaxy Advance die ik nu heb. En dat voor maar 25 euro per maand, is het niet – is het niet schandalig?

Maar goed, wie bediend wil zijn van internet, moet nu eenmaal dokken. En tussen 0 en 120 belminuten schijnt ook niet echt een middenweg te bestaan. Echt, aan een belbundel van 10 minuten zou ik al genoeg hebben want ik bel echt bijna nooit… Het grote voordeel van de nieuwe abonnementen van T-mobile is dat je je bundel kan bijstellen naar boven of beneden, dus als ik terug ben in Nederland gaat de internetbundel aan en belbundel uit.

Voorlopig zit ik hier nog wel goed. Morgen weer een nieuwe dag, in principe zonder verplichtingen. Hoewel, er is wel één morele verplichting die ik te vervullen heb. Ik heb tenslotte een nieuwe kamer…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s