Tussendoor

Op zoek naar de mol met een tunnelvisie van hier tot Vladivostok

Men gaat over lijken in Oekraïne, dat wordt met de dag duidelijk. De VS wijst naar de separatisten en indirect naar Rusland, terwijl Rusland naar Oekraïne wijst. Maar de huidige situatie aanschouwende, stel ik mezelf de vraag: wie heeft nu het meeste ‘voordeel’ bij deze ramp, voor zover je daarvan spreken mag? Mijns inziens is dat toch echt Oekraïne zelf, nu het een internationaal podium gebruikt om de rebellen weg te vagen (en daarmee ook nog eens het rampgebied blokkeert) en zo de westerse wereld kan laten zien wat voor nare buren ze hebben. Oekraïne misbruikt al deze aandacht en het komt ze allemaal erg goed uit. Ik denk niet dat we langer onze ogen kunnen en mogen sluiten dat Oekraïne inderdaad een dubieuze rol, misschien zelfs wel de hoofdrol heeft gehad bij deze aanslag. Vandaar dat ik maar eens mijn twijfels heb besloten op te tekenen.

AD kopt vanochtend terecht over Porosjenko met de vraag “Is dit onze vriend?” op de voorpagina. Een van de eerste kritische berichten richting Kiev, want terwijl wij ons beklag doen over eenzijdige berichtgeving in Rusland, horen wij ook niet of nauwelijks de mogelijke andere kant van het verhaal. Wij horen slechts dat het andere verhaal door de Russen verteld wordt, waardoor wij allen indirect zouden moeten aannemen dat het niet op waarheid kan berusten. Iets met een Oekraïens gevechstvliegtuig dat #MH17 neergeknald zou hebben, of zo.

De Amerikanen zetten al jaren de wereld naar hun hand met hun zogenaamde inlichtingen. Enkele uren na de ramp kwam al het bericht dat het om een raket van de separatisten ging. Ik ben geen groot aanhanger van samenzweringstheorieën, maar sinds de aanslagen van 11 september, heb ik grote twijfels bij hoe de VS ons van informatie voorziet en ons een schijnbare noodzaak van oorlogsvoering (hetzij militair, hetzij economisch) op de mouw spelt.

In wiens belang zijn economische sancties tegen Rusland eigenlijk? Zeker niet in het belang van Europa zelf. Als Europa haar handelspartner in het oosten verliest, zal de blik westwaarts gericht worden. De VS is al jaren onze beste vriend, maar misschien is hij jaloers op onze buurjongen met wie we laatst zo vaak buiten gespeeld hebben. Oekraïne en de VS hebben gezamenlijke belangen bij de vliegramp, namelijk het volledig demoniseren van Rusland via de separatisten. Vandaag meldde de VS nog dat Rusland een nucleaire raket getest heeft. Waarom loopt de VS zo te koop met hun inlichtingen? Waarom geraken die allemaal zo snel declassified? Het ruikt naar voorbereid werk, als je het mij vraagt: alsof de VS nog draaiboeken vanuit de Koude Oorlog heeft liggen over hoe de schuld in de schoenen van de Russen te schuiven. En waarom beschouwt Europa de Amerikaanse inlichtingen als de hare? Waar zijn onze eigen inlichtingen? Die blijven ofwel geheim, ofwel we hebben ze niet.

Ik wil hier niet beweren dat Rusland een fijne buurjongen is, het is juist zo’n vervelende buurjongen waar je nooit meer vanaf komt omdat je hem ooit een keer hebt meegenomen naar de dierentuin. Ik wil ook zeker niet beweren dat Rusland geen schuld heeft, want het is overduidelijk dat Rusland heeft bijgedragen aan het separatisme. Maar wat betreft de schuldvraag van het de ramp zelf, vraag ik me af of het beantwoorden van de schuldvraag wel de goeie kant op gaat. Hoe groot mijn twijfels ook zijn: we zullen nooit een ander verhaal horen dan dat het de separatisten waren, daar steken de Amerikanen wel een stokje voor. Er is er hen te veel aangelegen om Oekraïne definitief binnen te loodsen als westers bondgenoot en een nieuw IJzeren Gordijn op te hangen van Lapland tot de Krim.

Maar eerst moet er onafhankelijk internationaal onderzoek plaatsvinden. Onafhankelijk? Onafhankelijk internationaal onderzoek is een lachertje: in tijden van geopolitieke spanningen is het simpelweg onmogelijk om onafhankelijk te zijn. Onafhankelijk westers onderzoek, zou ik zeggen, want de Amerikanen hebben ons vanaf het eerste uur een tunnelvisie bezorgd die de schuld bij de separatisten moet leggen.

Een oude Wie is de mol?-wet leert ons dat tunnelvisie je nooit bij de mol gaat brengen. Dus leg ik de vraag bij jullie: zijn de separatisten de mol, of hebben zij zich per ongeluk verdacht gemaakt terwijl de échte mol in zijn vuistje lacht? Ondertussen zitten de Amerikanen op de regisseursstoel, ons voorziend van allerlei zogenaamde hints, die je aandacht van de ware mol moeten afleiden. En die laatste aflevering waarin de mol onthuld wordt? Die zal nooit komen. Door financiële reden zal die aflevering helaas nooit uitgezonden worden…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s