Wat is er geworden van...?

Wat is er geworden van… Madelief?

Maaadelief, wat gaan we doen? Gaan we touwtje springen, vieze liedjes zingen? Nee, we gaan een blog schrijven! Als try-out schreef ik m’n eerste Wat is er geworden van…?-blog over “Roos en haar mannen” van Villa Achterwerk. In mijn kindertijd was Villa Achterwerk de bóm (ja jonge) en ik zou wel een hele blogserie willen wijden aan persoonlijkheden uit series van Villa Achterwerk. Enkele dagen geleden zagen we al Postbode Siemen van ZAAI langskomen bij “Wat is er geworden van…?”, in het dagelijks leven bekend als Joep Onderdelinden. Stiekem hoop ik dat we in de toekomst meer gasten zullen zien die jeugdsentiment doen herleven. Als het kon zou ik het liefste schrijven over Keepvogel, maar aangezien dat geen levend persoon is, heb ik die wens helaas moeten opgeven. Keepvogel, keepvogel, kijk wat ‘ie wat doet.

Onze gast van vandaag draagt in het dagelijks leven dezelfde naam als in de serie waarvan zij bekend werd: Madelief. Madelief Verelst, om precies te zijn. De serie gaat over een meisje dat allerlei streken uithaalt en avonturen beleeft, samen met Jan-Willem. Mij staat op de één of andere manier nog vooral bij dat ze een keer gingen verstoppen in de bosjes, maar ik sluit niet uit dat dat meer dan eens gebeurde. O, en was er ook niet eens een Hoe Overleef Ik-achtig drama met een verhuizing? Mijn herinnering aan Madelief is, zo je merkt, niet zo zeer in beelden te vangen, maar eerder in een gevoel. Het Villa Achterwerkgevoel. Aanschouw het volgende filmpje, en zie hoe cool de telefoons toen waren…

Madelief is gebaseerd op de boeken van Guus Kuijer. Met de poppen gooien stond model voor het eerste seizoen en voor het tweede seizoen werd het script gebaseerd op Grote mensen, daar kun je beter soep van koken (een waarheid als een koe!) en Op je kop in de prullenbak. Het boek Krassen in het tafelblad werd uiteindelijk een film van Madelief. In al deze bewerkingen schitterde Madelief Verelst als Madelief, maar daar zou het wat acteren betreft ook bij blijven voor deze jongedame.  Daarmee is het verhaal van Madelief Verelst eigenlijk het klassieke kinderacteurverhaal. Ze spelen in een bepaalde film of serie, en slechts bij hoge uitzondering zien we ze ooit nog terug.

Eerder zagen wij natuurlijk al Abel en Laura langskomen in “Wat is er geworden van…?” en moesten wij jammerlijk constateren dat de kans dat we hen ooit nog op het witte doek gaan zien, erg klein is. En zo geldt dat niet alleen voor hen en voor Madelief, maar bijvoorbeeld ook voor de kinderen die schitterden in Knofje en Otje (en m’n vader die heet…). Zo’n succesverhaal bij hoge uitzondering is bijvoorbeeld het verhaal van Ruud Feltkamp, die als kind Kruimeltje speelde en nu al jaren te zien is in Goede Tijden Slechte Tijden. Een ander klassiek voorbeeld is uiteraard Danny de Munck en de eeuwige roem die hij vergaarde met zijn rol in Ciske de Rat.

Waarom koos ik dan eigenlijk voor Madelief, en niet voor Knofje of Otje? Welnu, Madelief was eigenlijk de enige waarvan ik informatie kon vinden waarvan ik dacht: goh, dat zou nog wel eens blog kunnen worden. En zie hier! We zijn al drie alinea’s verder en we hebben nog met geen woord gerept over Madelief zelf. Een mooi begin lijkt me een filmpje dat ik tegenkwam op YouTube, waarin een twaalfjarige Madelief Verelst vertelt over haar leven. Eigenlijk was zij mij daar al tien stappen voor en gaf zij toen zelf al deels antwoord op de vraag wat er van haar geworden was. Behalve dat ik de kneuterigheid van dit filmpje bijzonder aandoenlijk vind, is het ook een feest van herkenning om, bijvoorbeeld, de kledingstijl van de jaren 2000 weer te zien. Naarmate ik zelf ouder word, ga ik beter begrijpen waarom mijn ouders het zo leuk vinden om beelden van de jaren ’70 en ’80 te zien. Ouder worden…

Goed, mijn prelifecrisis terzijde schuivend, weten we nu alleen nog maar wat er van Madelief Verelst geworden wás in de tienerleeftijd, en wie haar moeder is, wie haar vader is, dat ze een opgeruimde kamer heeft en waar haar huis woont, namelijk in Middelburg. Maar natuurlijk zijn we vooral nieuwsgierig hoe het nú met Madelief Verelst gaat. Het slechte nieuws is dat ik geen interview met haar heb kunnen houden, het goede nieuws is dat Wikipedia en Facebook uitkomst geboden hebben.

Volgens Wikipedia is Madelief Verelst heden ten dage werkzaam als docent Klassieke Talen op “een” middelbare school in Zeeland. Ik zou die informatie niet zomaar willen overnemen zonder dat te weten of dat klopt (hier spreekt een academicus), maar om de twijfels over deze wikipedische beweringen weg te nemen dan wel te bevestigen heeft Facebook uitkomst geboden. Anders dan de facebook van Rick van Gastel (Abeltje), is de facebook van Madelief Verelst wél beschermd (godzijdank), en dat heeft een reden: Madelief Verelst is inderdaad docent bij de sectie Klassieke Talen, en inderdaad op een school in Zeeland: de Christelijke Scholengemeenschap Walcheren.

Update [9/4/2015]

Niet is zo veranderlijk als de werkplek van een beginnende docent. “Mevrouw” Verelst is tegenwoordig werkzaam op het Gymnasium Juvenaat in Breda en werkt daar, volgens deze schoolgids, als docent Latijn. Deze schoolgids verschaft ons bovendien nog meer informatie: Madelief is getrouwd en heet tegenwoordig mw. M. van den Hoff-Verelst. Kleintjes worden groot! 😉

Advertenties

2 gedachten over “Wat is er geworden van… Madelief?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s