Wat is er geworden van...?

Wat is er geworden van… de moeders van Charlie Fischer?

Och och, we hebben het een week zonder “Wat is er geworden van…?” moeten stellen. Vreselijk, verschrikkelijk, onoverkomelijk. Desalniettemin is het leven gewoon doorgegaan, gelukkig maar, en ben ik inmiddels weer bijgekomen van Ch!pz. Zoals beloofd zou het volgende blog gaan over de actrices die de ‘moeders’ van Charlie Fischer in Goede Tijden Slechte Tijden speelden. Moeders? Nee, niet een lesbisch stel (is dat ooit voorgekomen in GTST?), maar wel een ongelooflijk theatrale toestand die enkele maanden de familie Fischer in de greep hield. Dat wat ik me ervan kan herinneren is dat ten tijde van Charlie’s verlamming bekend werd dat niet Barbara, maar Valerie Charlie´s biologische moeder was. Vervolgens raakt Charlie verwikkelt in een onmogelijke tweestrijd en staat de relatie tussen de zussen Fischer op scherp. Zelfs zo scherp, dat Valerie in het ravijn pleurt. Die zien we nooit meer te-rug.

Dat we haar niet meer terug zouden zien, is niet helemaal waar gebleken. Elle van Rijn, de actrice die Valerie speelde, hebben we wel degelijk terug gezien. Hoewel zij in mijn herinnering een eeuwige soapie was, simpelweg door het pure toeval dat haar soapcarrière precies de periode beslaat waarin ik zo af en toe GTST keek, is dat niet helemaal waar: Elle van Rijn heeft de rol van Valerie slechts anderhalf jaar gespeeld. Een kleine kanttekening: in 1994 speelde ze ook al de rol van Leida Schimmelpennickx, mij volledig onbekend. Afijn, het is dan ook niet verrassend dat zij naar haar kortdurende carrière in GTST een ander pad ging bewandelen: het literaire pad, om precies te zijn. Hoewel… “literair” is een moeilijk begrip, dus laten we vaststellen dat ze is gaan schrijven, om boze reacties dat Van Rijn geen literatuur schrijft te voorkomen. Op haar naam staan De tragische geschiedenis van mijn succes (ik heb niet kunnen achterhalen of dit (deels) autobiografisch is), De hartbewaakster, Slapeloos, Het vergeten gezicht en De dag waarop ik Johannes Klein doodreed. Geen grote bibliografie, maar wel aanzienlijk: immers debuteerde Van Rijn pas in 2006 als schrijfster. Dat zij niet tot de minste behoort, blijkt wel uit het feit dat zij ook Mijn ontvoering mocht schrijven, een boek waarin Toos van der Valk haar ervaringen deelt over haar ontvoering.

Overigens is Elle van Rijn ook nog te zien op het witte doek. Ze speelt in Dokter Tinus en was ook te zien in Mega Mindy en Mega Toby. Andere kinderseries waarin Van Rijn te zien was zijn Puppy Patrol (waarvan ik de boeken heb gelezen en nu ik weet dat er een serie is voel ik de ernstige behoefte een aflevering te gaan bekijken) en Het Huis Anubis. Het mag niet als gek bestempeld worden als je Elle van Rijn ondanks dit alles volledig gemist hebt, want op geen van de vlakken waarop ze actief is, is ze prominent aanwezig. Maar, wat niet is, kan nog komen.

Dan is er nog Charlotte Besijn, de ‘neppe’ moeder en ‘eigenlijke’ tante van Charlie. Die heeft zich áchter het witte doek begeven, met hier en daar nog eens een stap naar voren. De geschiedenis van Besijn is tragisch te noemen: ooit balletdanseres, maar door lichamelijke beperkingen zag zij zich gedwongen om te laten scholen tot actrice. Toch deed zij dat met verve en speelde zij maar liefst 11 jaar de rol van Barbara Fischer. Toen zij vertrok als Barbara, kreeg ze van Endemol de kans om achter de schermen van GTST zich te ontwikkelen als regisseur, wat zij heden ten dage dan ook is. Charlotte Besijn is het levende voorbeeld van het pakken van kansen die op je pad komen. Van balletdanseres tot actrice tot regisseur. En kinderloos single zonder droom om te trouwen. Lekker makkelijk.

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat al deze informatie voor het oprapen lag bij niemand minder dan meneer Wikipedia. Voor morgen beloof ik dat ik iets dieper in de internetarchieven zal duiken. We volgen het ritme als vanouds en dus staat er voor morgen een vergeten BN’er uit een talentenjacht op het programma. Het wordt wéér Idols, en wéér Idols I en wéér iemand die misschien niet helemaal vergeten is, maar daarom niet minder leuk om onder ons vergrootglas te leggen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s