Wat is er geworden van...?

Wat is er geworden van… Chipz?

Ch!pz mag zich met recht één van de succesvolste muzikale formaties van het afgelopen decennium noemen. In 2010 besloot het management de groep op te heffen omdat er niet genoeg perspectief op succes was (?). Dat lijkt misschien wat onlogisch, daar sinds hun eerste hit, Ch!pz in black, er een tijd aanbrak dat we overspoeld werden door h!tz van Ch!pz.

Behalve Ch!pz in black, bereikten ook Cowboy, Captain Hook en 1001 Arabian Nights een nummer 1-positie in de Nederlandse top 40. Tel daarbij op dat deze singles uitgebracht werden in een tijdsbestek van iets meer dan een jaar, en je kunt niet anders dan concluderen dat de groep een daverend succes was. Ergens stokte dat succes, en het feit dat singles als Carnival en Gangstertown mij niets zeggen is wellicht een teken aan de wand geweest, hoewel ik niet uitsluit dat anderen wel bekend zijn met deze singles, aangezien deze toch niet geheel onverdienstelijk in de top 10 van de top 40 belandden.

Er was alleen één groot probleem met Ch!pz, en dat was dat het nep was. Hun stemmen waren flink ‘opgeleukt’ in de studio. Ik wil niet beweren dat Ch!pz niet kon zingen, want hoezeer je ook iets kunt opleuken, er is altijd een basis nodig. Maar toch, het ging vooral om het totaalpakket van leuke koppen, aanstekelijke choreografie en avontuurlijke videoclips, waarbij zang een ondergeschikte rol vervulde. De videoclips waren uniek in de zin dat Ch!pz meestal de taak kreeg een Totally Spies-achtig probleem op te lossen in het heden, het verleden of de toekomst. Dit avontuur vond meestal plaats in een andere wereld, zoals het wilde westen (Cowboy) of het Midden-Oosten (1001 Arabian Nights).

Bij optredens was Ch!pz genoodzaakt om te playbacken, zodat zij hun ware stemmen enigszins konden verbloemen én om genoeg adem over hielden voor de talrijke danspassen. Dat Ch!pz het niet moest hebben van het zangtalent blijkt wel uit het verdere verloop van de carrières van Rach-L, C!lla, Peter en Kev!n. Alleen de laatste is uiteindelijk solo gegaan en heeft ook daadwerkelijk albums gemaakt. Hij staat tegenwoordig ‘bekend’ onder zijn volledige voor- en achternaam, en zonder uitroeptekens: Kevin Hellenbrand. Hij heeft zich echter nog niet ontdaan van studio-effecten en choreografische afleiders, en de vraag is of hij niet zonder kan of niet zonder wil.

Peter (Rost) heeft het vervolg van zijn carrière gezocht in een tak van sport die meer in zijn straatje ligt: tegenwoordig is hij lid van de dansgroep The Devils. Met deze groep stond hij in 2012 op het podium van Holland’s Got Talent. Ze haalden de finale, wisten uiteindelijk niet te winnen, maar verwierven toch enige bekendheid. Die bekendheid bleek uiteindelijk nogal relatief, want ik heb behalve een video van zeer slechte kwaliteit, geen andere video kunnen vinden van een optreden. Wel vond ik een interview backstage, waar natuurlijk ook Ch!pz ter sprake komt.

C!lla is een heel andere weg ingeslagen, als presentatrice welteverstaan. Behalve dat ze op freelancebasis evenementen presenteert (of zich daar in ieder geval voor beschikbaar stelt), werkt Cilla Niekoop tegenwoordig als verslaggeefster en presentatrice bij Omroep Brabant. Het doet me goed te zien dat het pad des levens vele kruisingen kent, en dat Cilla blijkbaar de beslissing heeft genomen eens naar rechts te gaan in plaats van rechtdoor. Ook al heb je dat Ch!pz-label en ben je “zangeres”, dat betekent niet dat je door dat label altijd gebonden moet zijn aan de muziekwereld. Er zijn gelukkig genoeg kruisingen om een andere weg in te slaan, en Cilla’s weg leidde naar uiteindelijk naar Omroep Brabant. En als er een muzikaal evenement is, dan is Cilla natuurlijk van de partij. Zo stuurde de omroep haar in 2011 naar Paaspop:

Rach-L, Rachel(le) van den Hoogen, is bij één van de kruisingen des levens vermoedelijk in de berm beland. Deze blonde dame is volledig van de radar verdwenen, niet te traceren, volledig onvindbaar. Googlen op haar naam levert slechts lotgenoten op die zich ook afvragen wat er van haar geworden is. Misschien is ze getrouwd en heeft ze sindsdien een andere achternaam, misschien is ze geëmigreerd, misschien is ze een man geworden, misschien is ze écht niet meer onder ons (dat hoop ik toch van niet), misschien heeft ze bij de burgerlijke stand of waar je dat ook moet doen wel haar naam laten veranderen of misschien was de naam die ze bij Ch!pz had, wel helemaal niet haar echte naam.

Hoe je het ook wendt of keert, de conclusie is helder: Rachel van den Hoogen is écht een vergeten BN’er. En dat is een primeur in deze rubriek, want tot nog toe zijn we er altijd in geslaagd om op z’n minst het huidige beroep van de vergeten BN’er in kwestie te vermelden. Willen we er achter komen wat er van Rachel geworden is, zullen we contact op moeten nemen met één van de Ch!pz-leden, en zelfs dat biedt geen garantie omdat het best wel eens zou kunnen dat zij geen (intensief) contact meer met elkaar onderhouden.

Toch heb ik het altijd vreemd gevonden dat Ch!pz hun succes niet heeft kunnen doorzetten. In het genre waarin zij uitblonken, is een goede stem geen vereiste. Het gaat om het totaalpakket waarin de stem een ondergeschikte rol vervult. Het gaat vooral om uitstraling, om leuke choreografie die aanstekelijk werkt (denk bijvoorbeeld aan The Ketchup Song van Las Ketchup) en om toffe videoclips die vooral bij het jongere publiek goed werken. De stem, die is altijd wel bij te schaven in de studio.

Volgens mij zit Nederland nog altijd wel verlegen om een formatie zoals Ch!pz. Vorige week schoof ik de zusjes Van Ginneken naar voren als mogelijke kandidaten om dat gat op te vullen, maar misschien zijn er ook nog andere gegadigden. Een nieuwe op zoek naar? Wie zal het zeggen.

Niet in de tekst geïntegreerde bron:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ch!pz

Advertenties

5 gedachten over “Wat is er geworden van… Chipz?”

  1. Rachelle heeft kinderen en is gelukkig met haar partner. Hij runt een bedrijf in airconditioning onder zijn achternaam Sanders. Zijn naam is Maikel Sanders. Ze werkt als opleidings instructrice. Hier heeft ze haar diploma voor behaald.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s