Wat is er geworden van...?

Wat is er geworden van… Postbode Siemen?

Wat zegt u, als ik zeg: ‘Joep Onderdelinden’? Wie? Joep Onderdelinden, postbode Siemen uit ZAAI. O, die! Ja, die ja. Postbode Siemen Sietsema is tot op de dag van vandaag, ondanks dat ZAAI iets is van vele jaren geleden, een begrip. “Wij vervelen ons en jij moet wat verzinnen” werd steevast door postbode Siemen beantwoord met: “Oh, maar ik heb geen tijd, ik moet werken, daarom.” En meestal kwam er ook nog wel een langgerekte “dus” en een “zodoende” langs in een aflevering:

Irma en Ingrid werden gespeeld door Plien van Bennekom en Bianca Krijgsman, mocht u dat vergeten zijn. De vraag wat er van hén is geworden, lijkt weinig relevant. Immers zijn zij nog altijd te zien in Koefnoen en touren ze (als duo) bij tijd en wijle ook nog door het land met theatershows. Bianca Krijgsman is daarnaast ook één van de vaste acteurs van ’t Schaep met de vijf pooten. Maar van postbode Siemen heb ik weinig meer gehoord of gezien, en dus leek het me de hoogste tijd om eens te gaan kijken wat er van hem geworden is.

Welnu, schijn bedriegt wellicht. En met schijn bedoel ik vooral theaterschijn. Het “nadeel” van theater is dat als je er niet heen gaat, je “ze” ook niet ziet. Televisie is daarentegen een medium waarbij je geheel onverwacht weer iemand tegen kan komen, die je misschien al een hele tijd niet gezien had. Bij theater werkt dat niet: als je iemand uit het oog bent verloren, en niet meer zo aan de acteur denkt en er ook geen promotie wordt gemaakt in de zin dat je aan diegene herinnert wordt, zul je ook niet op het idee komen om geheel onverwachts en plotseling en spontaan een theatervoorstelling te bezoeken waarin de persoon in kwestie speelt. Gelukkig heeft Joep Onderdelinden een eigen website, hoewel we daar, gezien onze ervaringen in het verleden, niet te vroeg om mogen juichen. Desalniettemin heeft Joep Onderdelinden zijn CV op de website gezet, dus laten we die dan ook vooral onder de loep nemen.

De CV van Joep Onderdelinden is ronduit indrukwekkend te noemen. Sterker nog, zijn CV is zo groot dat hij die onderverdeeld heeft in toneel, solo, muziektheater, tv/film, presentaties én regie. In zijn laatste toneelstuk (39 steps, 2011) speelde hij, als ik zijn CV op de juiste wijze interpreteer, maar liefst 15 rollen. Naast toneelspel heeft Joep Onderdelinden ook theateractiviteit vertoond met vier eigen voorstellingen, waarvan NAT (2010-2011) de laatste was. Hoe dieper we in de CV van Joep Onderdelinden duiken, hoe meer duidelijk wordt wat voor een theaterhummel hij is. Wat velen denk ik niet wisten is dat er achter die postbode Siemen een waar danstalent schuilt: van 1993 tot 1997 speelde hij in drie verschillende dansvoorstellingen. In 1991 bewandelde hij ook het pad van de musicals, tot op de dag vandaag: dit seizoen speelt Joep Onderdelinden in Hema, de musical. Daarvoor was hij nog te zien in Ja Zuster, Nee Zuster als Gerrit. Toegegeven: dit zijn geen Broadwaymusicals, maar niettemin toch wel voorstellingen van enig formaat.

Op het lijstje van de tv/films vinden we natuurlijk ZAAI terug. Wat ik niet wist, was dat Joep Onderdelinden ook al speelde in de film Ja Zuster, Nee Zuster van 2002 als politieagent. Verder heeft ook Joep Onderdelinden nog wat presentatiewerk hier en daar gedaan, maar dat niet echts noemenswaardig waar u als lezer van achterover zal vallen.
Wat wél noemenswaardig is, is zijn werk als regisseur. Daar theater het sowieso al bemoeilijkt om iemand te kunnen volgen, geldt dat helemaal voor regisseurs. Het gebeurt af en toe dat een acteur het acteren wel een beetje gezien heeft, maar toch in die wereld wil blijven hangen en vervolgens de overstap maakt naar een plek achter de schermen, zoals we ook volgende week nog zullen gaan zien. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Joep Onderdelinden niet dé regisseur is, maar assistent regisseur/spelcoach, zoals dat dan zo mooi heet. Kortom, Joep mag het vuile werk opknappen. De lijst van producties waaraan hij heeft meegewerkt is onverminderd indrukwekkend. Denk aan Legally Blond, Hairspray, Footloose, Fame, Grease. Zijn regiedebuut kwam als assistent choreografie bij de film Ja Zuster, Nee Zuster, waarbij hij dus ook al politieagent speelde. Later zou hij dus ook nog eens gaan spelen in de musical Ja Zuster, Nee Zuster en we kunnen dan ook bijna niet anders dan concluderen dat Joep Onderdelinden waarschijnlijk “iets heeft” met deze klassieker. Laten we kijken naar een optreden tijdens het Musical Awards Gala van 2009, waarin Joep Onderdelinden prominent naar voren komt.

Als we zijn CV moeten geloven, lijkt het stil te worden rond Joep Onderdelinden. De Hema-musical is zijn recentste activiteit op zijn CV, maar op alle andere gebieden stopt de teller bij 2011. Ook kunnen we geen hoop vestigen op de nieuwspagina van de website van Joep Onderdelinden: het laatste nieuwsbericht dateert van 2010. Gelukkig is er sprake van slecht onderhoud van de CV en de nieuwspagina, want wie de logische volgorde volgt van het bezoeken van een website, namelijk eerst de hoofdpagina en daarna de andere pagina’s, zal erachter komen dat het tegenovergestelde het geval is. Op de hoofdpagina van de website prijkt de trailer van zijn nieuwe show waarmee hij door het land knalt: DUS. Deze subtiele verwijzing naar ZAAI is niet voor niets, want postbode Siemen komt terug in deze show. Samen met zijn alter-ego trekt hij ten strijde tegen het huidige ‘gedoemdenk’, wat leidt tot “herkenbare, hilarische en ontroerende anekdotes.” (bron)

Mocht u dus ook zo terugverlangen naar die goede oude tijd met postbode Siemen, die eigenlijk nooit tijd had maar toch altijd wel iets kon verzinnen, weet u waar u moet zijn.

Joep Onderdelinden is ook te volgen op twitter, maar op facebook zult u het moeten doen met postbode Siemen .

Advertenties

Een gedachte over “Wat is er geworden van… Postbode Siemen?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s