Wat is er geworden van...?

Wat is er geworden van… Marieke van Ginneken?

Marieke van Ginneken, de zus van. We leerden haar in 2013 kennen bij Idols 1, waarbij ze na een energiek optreden met “Walking on Sunshine” naar huis werd gestuurd. Naar mijn idee is Idols 1 per saldo nog altijd de meest succesvolle talentenjacht die gehouden is in Nederland, waarbij maar liefst vijf artiesten een of meerdere platen uitbrachten en in meer of mindere mate succesvol werden.

Voor Marieke geldt helaas dat het succes nooit echt haar kant is op komen waaien, maar dat mag toch zeker niet gelden voor de top 4. Daarnaast was de leadzanger van Intwine, Roger, óók een product van Idols 1. Hij werd niet toegelaten tot de liveshows omdat hij het contract weigerde te tekenen (fair enough). Uiteindelijk werd Jamai de winnaar met “Step right up“. Hij bracht later nog een duet uit met de nummer 4, Dewi, maar wat hits betreft moest het daarbij blijven. Inmiddels schittert Jamai al enkele jaren in de musicalwereld. Jim bracht “Tell her“, en belandde uiteindelijk ook in musicalland, hetzij minder succesvol dan Jamai. Hind werd, tot verrassing van velen, vlak voor de finale weggestuurd, maar liet onverminderd van zich horen met “Summer All Over Again” en “Weak“. Later vertegenwoordigde ze Nederland op het songfestival (met “Your heart belongs to me”). Dewi’s eerste single was “Left of Center“, en na het duet met Jamai volgde ook nog “Amazing“. De afgelopen jaren heeft ze meegedaan aan verschillende talentenjachten, zoals Popstars. En tot slot is daar dan Marieke, die zesde werd, maar uiteindelijk ook een single uitbracht: “Happy”. Side note: bovengenoemde nummers zijn slechts de platen die werden uitgebracht in 2003 (!!). Voor Marieke volgde in 2004 nog “I’m a fool”.

Nu we met deze recap het succes van Idols 1 korstondig geëvalueerd hebben, kunnen we overgaan tot de orde van de dag en ons de vraag stellen: “Wat is er geworden van Marieke?” Waarom heb ik eigenlijk gekozen voor Marieke? Ik had kunnen vragen wat er geworden was van Hind, of van Dewi, die toch ook een beetje (heel erg) in de vergetelheid zijn geraakt en zonder baanbrekend succes verscheidene pogingen hebben ondernomen om weer in die spotlight te kunnen staan. Toch kies ik voor Marieke, niet in de laatste plaats omdat ze de zus van Aukje is, maar vooral ook omdat we na “Happy” (2003), “I’m a fool”  (2004) en “Be what you wanna be (2005), niet meer van haar gehoord hebben, terwijl we Hind en Dewi toch echt wel nog voorbij hebben zien komen in de afgelopen tien jaar en zij ook, met wisselend succes, platen hebben gemaakt. Zo heb ik bijvoorbeeld het album uit 2010 van Hind genaamd “Crosspop” in m’n kast staan (ja, ik kóóp nog cd’s).

Marieke dus. Je zou het misschien niet verwachten, maar ook Marieke van Ginneken heeft een officiële website. Deze heeft in ieder geval een likebutton en een youtube-knop, en in die zin doet ze het beter dan haar zus, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Het laatste filmpje dat Marieke geüpload heeft op haar youtubekanaal, dateert van 8 maanden geleden (au). Op haar youtube-kanaal vinden we onder andere een optredenbij 538, met het nummer “Unwritten” van Natasha Bedingfield  (We zouden ook een internationale “wat is er geworden van…?” kunnen doen, vind je niet?). Dit nummer bracht ze ten gehore naar aanleiding van haar deelname aan The Next Pop Talent.

Ik moet je zeggen dat ik het geen wereldoptreden vind (en dat is nog zwak uitgedrukt), maar Telegraaf/Privé weet het antwoord op de vraag hoe dat komt: ze heeft last van haar stembanden (of eigenlijk: haar stembanden doen niet wat ze wil). Mijn persoonlijke bevinding is dat het succes niet meer gaat komen voor Marieke, in ieder geval niet op korte termijn. Ik vind haar stem zeker wel geschikt voor een bepaal repertoire, maar juist daarom vrees ik dat ze net de trein van de 2000’s gemist heeft. We zitten in een ander muzikaal tijdperk, we zitten in de 10’s (?), en die zijn wezenlijk anders, en sowieso economisch gezien veel minder handig om door te breken of een comeback te maken. Maar… als ik dan naar het volgende duet van Aukje en Marieke luister, zie ik toch potentie: jonge tienermuziek, beetje in de categorie van Ch!pz. Wat jullie?

En met dat mooie advies brei ik een eind aan dit verhaal. Ondanks dat we niet veel te weten zijn gekomen over de whereabouts van Marieke, hebben we wel een mooie recap gedaan van Idols 1. In feite is “Wat is er geworden van…?” niets meer dan goed excuus om de tienerjaren, in ieder geval die van mij, maar waarschijnlijk ook die van vele anderen, te doen herleven. En dus blijven we voorlopig nog wel even in de 2000’s hangen… Zo ook morgen! Dus… zodoende…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s