Wat is er geworden van...?

Wat is er geworden van… Frédérique Spigt?

Zucht. Ik heb nu alweer spijt van de vaste weekindeling dat ik mezelf opgelegd heb. Voor maandag staat de categorie muziek op het programma, en dat is niet eenvoudig, zeker als je je bedenkt dat voor woensdag de categorie talentenjachten op het programma staat en zo al minstens driekwart van de potentiële vergeten BN’ers afvalt. Wellicht is de gast van vandaag te danken aan het luchtalarm, want toen dat om 12 uur begon te loeien, vroeg ik me af: wat is er eigenlijk geworden van… Frédérique Spigt, de zangeres van het lied “Rotterdam”?

Spigt is een Rotterdamse onderscheidende zangeres en is zonder twijfel te beschouwen als een ware BR’ert. Hoe het buiten de regio met haar bekendheid gesteld is, durf ik niet te zeggen. Eigenlijk doet het er ook niet toe, want waarom zou je nog BN’er willen zijn als je al een BR’ert bent, en daarmee op de hoogste trede van de bekendheidsladder staat? Ja toch, niet dan. Het kan echter het geen kwaad om alle niet-Rotterdammerts een extra geheugenopfrissertje te geven met de videoclip van ‘Isis’.

(Weet iemand of de vrouw die in deze videoclip ‘Isis’ voorstelt, Rifka Lodeizen is?)

De verschijning van Spigt doet misschien wat belletjes rinkelen. Frédérique Spigt, kortweg Fré, studeert in 1980 af aan de kunstacademie, maar belandt uiteindelijk in de muziekwereld. Ze verwerft bekendheid als leadzangeres van de band “I’ve got the bullets”, maar na 4 jaar actief te zijn geweest, wordt hun contract bij CBS niet verlengd en in 1990 wordt de band opgeheven. Er wordt een nieuwe band met de naam “A girl called Johnny” opgericht, maar succes blijft uit. In 1998 doet Frédérique mee aan het Nationaal Songfestival (hé, nog zo’n bodemloze put aan vergeten BN’ers) met het nummer “Mijn hart kan dat niet aan”. Ondanks ze tweede wordt, betekent haar deelname haar definitieve nationale doorbraak. Na enkele singles gemaakt te hebben, komt in 2000 het album “Droom” uit, met onder andere de hit “Isis”. In datzelfde jaar wordt ook het eerder genoemde lied “Rotterdam” ten gehore gebracht, een lied waarvoor zij, in ieder geval in Rotterdam, eeuwige roem verdient.

Tot 2009 was Frédérique een vage herinnering uit m’n kindertijd, hoewel “Isis” en “Rotterdam” een prominenter plek in mijn geheugen verworven hadden. Het was in dat jaar, 2009, dat Frédérique daadwerkelijk een gezicht én een karakter kreeg met het programma “Fauna & Gemeenschap”, dat zij maakte met bioloog Kees Moeliker en werd uitgezonden op TV Rijnmond. Ik kom woorden tekort om te beschrijven hoe leuk dit programma is (en hóe jammer het is dat het niet meer geproduceerd wordt), en daarom wil ik volstaan met een video van een aflevering. Het is hilarisch, zowel om de geweldig gevatte humor van Spigt, de bijzondere combinatie met Moeliker, en natuurlijk het heerlijke Rotterdamse dialect. Het briljante duo raakt van op en top serieuze ondernemingen verzeild in komische situaties: met een boot door te kleine bruggen door de Rotte, de hond en de peddel in het water tijdens het varen of allerlei onverwachte allergische reacties, en dat allemaal voorzien van ongezouten Rotterdams commentaar. O ja joh? Já, gaat dat zien!

Frédérique en Rotterdam lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar desondanks is Frédérique toch echt geen stadsmens, zo blijkt in het programma “Storm op Komst”. In dit programma maakt ze samen met Loes Luca eb en vloed mee op een scheepje (schipje) op de Waddenzee, bij Rottumeroog. Frédérique geniet zichtbaar van alle natuur, terwijl het stadse karakter van Loes Luca duidelijk van zich laat spreken. “Storm op Komst” veroordeelt BN’ers tot elkaar, maar meestal blijkt dat ze het goed met elkaar kunnen vinden en dat geldt zeker voor Loes en Frédérique, die elkaar al lange tijd door dik en dun gesteund weten en met een lach en traan verhalen delen. Soms maak je wel eens een keuze die misschien niet helemaal past binnen het doel van het programma, maar die wel ontzettend leuk is. Zo geldt dat ook voor Frédérique. Hoewel zij misschien nog niet vergeten is door Nederland, is ze te leuk om niet voorbij te laten komen in “Wat is er geworden van…?” en ik maak maar al te graag van de kans gebruik om mensen die Frédérique Spigt wel vergeten waren, hernieuwd met haar kennis te laten maken.

Heden ten dage treedt Frédérique nog steeds op. Van september tot eind november was te zien in de toneelvoorstelling “Ontspoord”, geproduceerd door de Toneelmakerij. Meestal is het na een periode van optredens voor artiesten wachten op de volgende reeks concerten of voorstellingen, en dat zal net zo goed voor Frédérique Spigt gelden. Zonder twijfel zal ze binnenkort weer in de spotlight staan, hetzij met een concert, hetzij met een toneelvoorstelling, hetzij met een televisieprogramma. In “Storm op Komst” vertelt ze dat ze verwacht 73 jaar te worden, de leeftijd waarop haar moeder stierf. Mocht dat waarheid blijken, kunnen we nog 17 jaar genieten van Fré. Laten we hopen dat ze langer onder ons is.

Graag zou ik dit blog afsluiten met een vraag over hetgeen wat onlosmakelijk verbonden blijft met Frédérique Spigt: Rotterdam. Wat is er geworden van Rotterdam? Sinds het bombardement in mei 1940 is Rotterdam tot op de dag van vandaag in staat van wederopbouw, en daarmee ook een herinnering aan het verleden. Recentelijk is het prestigieuze gebouw “De Rotterdam” opgeleverd. Dit nieuwe icoon voor de stad werd ontworpen door Rem Koolhaas en is wederom een architectonische creatie die symbool staat voor het bijzondere, en voor Nederland unieke karakter dat de stad heeft. Rotterdam was een gestolen schat, maar we kunnen zeggen dat we een andere schat voor terug hebben gekregen. En daar mogen we trots op zijn. En dat zijn we ook. Ja toch, niet dan?
Bronnen:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s