Wat is er geworden van...?

Wat is er geworden van… Boris?

Kip met cola light, zo u wenst. Dit was de satirische variant op de gevleugelde uitspraak “Keep the soul alive” van Boris Titulaer, de winnaar van het tweede seizoen van Idols. Ik moet eerlijk bekennen dat ik in eerste instantie van plan was om op zoek te gaan naar het verhaal van Maud Mulder, die eindigde op de tweede plaats in datzelfde seizoen. Van Maud weet ik dat ze destijds haar succesvolle hockeycarrière opgaf voor de muziek en juist daarom was ik benieuwd naar wat ze tegenwoordig doet. Mijn zoektocht leidde tot niets, maar mocht iemand wél weten wat er van Maud geworden is, houd ik me zeker aanbevolen. Laten we voor nu een voorlopige punt achter Maud zetten en ons richten op de niet minder interessante Boris en kijken naar onderstaande video van When You Think of Me, zijn succesvolle debuuthit.

Voor Idols had Boris al succes met zijn band Sofuja (Soul Funk Jazz), waarmee hij vooral in Spanje bekend verwierf, maar ook deelnam aan het Nationaal Songfestival (of dit daadwerkelijk iets is om trots op te zijn?). Hoewel zijn debuut als solo-artiest metWhen You Think of Me veel beloofde, hebben we sindsdien niet veel meer van hem gehoord, wat toch opmerkelijk is gezien zijn uitzonderlijk talent. Dit talent werd niettemin in 2005, een jaar na Idols, bekroond met een Edison-nominatie. De afgelopen tien jaar heeft Boris hard aan de weg getimmerd, maar dat werd jammerlijk genoeg niet gezien door het grote Nederlands publiek. Hij maakte een tweede album dat goed ontvangen werd door de critici, stond twee keer in het voorprogramma van niemand minder dan Katie Melua en in 2007 gaf hij concerten in Paradiso en stond hij op Noorderslag en North Sea Jazz. In 2009 maakte hij zijn derde album. We kunnen niet anders dan constateren dat Boris een zekere schare fans heeft, maar dat hij door het grote publiek vergeten werd.

Inmiddels is het 2013 en heeft Boris zich een artiestennaam aangemeten: Bo Saris, een combinatie van de afkorting van Boris en de achternaam van z’n moeder. Het bekt lekker, klinkt internationaal en is makkelijker vindbaar op Google: niet geheel onbelangrijk in dit digitale tijdperk. Hij heeft getekend bij het label DECCA, niet de minste, en werd geroemd door The Guardian. Boris woont momenteel in Londen en hij werkt aan zijn vierde album, in samenwerking met Andre “Dre” Harris  van Dre & Vidal, die produceerden voor onder anderen Chris Brown. Het ziet er naar uit dat het pad leidt naar internationaal succes, dus waarom zou hij zich druk maken over Nederland? Bo Saris onderneemt echter wel degelijk pogingen om (opnieuw) succesvol te worden in Nederland, pogingen die overigens omarmd werden De Wereld Draait Door, waar hij eind september te gast was, en 3FM, waar hij zijn single The Addict ten gehore bracht. Bekijk onderstaande video’s  en zie en hoor dat Boris, ondanks zijn nieuwe naam, weinig veranderd is. He’s kept the soul alive.

DWDD:

3FM:

Ondanks al deze muzikale offensieven heb ik persoonlijk niet de indruk dat het Nederlands publiek Bo Saris omarmd heeft. Wellicht hoeft dit ook geen doel op zich te zijn: zo lang er maar genoeg mensen zijn die naar je muziek willen luisteren en naar je concerten willen komen dat je er van kan leven en je ding kan blijven doen. Maar toch, hoe kan het dat we al 10 jaar lang dit talent niet meer in de Nederlandse hitlijsten gezien hebben? We mogen Boris niet opnieuw uit onze handen laten glippen: in het voorjaar komt zijn vierde album uit, met onder meer dus The Addict. Ik zou zeggen:stay tuned and keep this soul alive.

Bronnen:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s